Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Wandelen, op zoek naar de verloren natuur. Henry David Thoreau

kunst & cultuur

vr 21 jun. - 11:34

Een lofzang op het naast en dwars over gebaande paden lopen, zowel in de indrukwekkendste natuur als op onaanzienlijke plekken.
Wandelen, Thoreau

De Amerikaan Henry David Thoreau (1817-1862) werd bekend met Walden, or a life in the woods, een filosofische beschrijving van zijn verblijf in een hut aan de rand van het meer Walden Pond. 

In Wandelen toont Thoreau, de onbevangen wandelaar, zich als de eerste natuurflaneur, met een voorkeur voor het zwerven door de wilde, niet door de mens bewerkte natuur.  'Ik wil een pleidooi houden voor de Natuur, voor wildheid en absolute vrijheid, en deze plaatsen tegenover burgerlijke vrijheid en beschaving. Ik wil de mens niet beschouwen als lid van de samenleving maar als bewoner, die deel van en één met de Natuur is.'

'Ik kan geen dag op mijn kamer blijven zonder dat ik begin te roesten, (..)'  - 'Maar het wandelen waarover ik het heb, lijkt in geen enkel opzicht op de zogenaamde oefeningen van iemand die (..) halters of stoelen op en neer beweegt; het wandelen zelf is de onderneming en het avontuur van de dag.'

Dit essay verscheen voor het eerst in juni 1862 in het tijdschrift The Atlantic, een maand na Thoreaus dood als gevolg van tuberculose. 

'Wandelen, op zoek naar de verloren natuur', Henry David Thoreau, Historische Uitgeverij. Kwam in 2018 voor het eerst in Nederlandse vertaling uit. Klein boekje, past in je knapzak. Met introductie van botanisch filosoof Norbert Peeters. 

Walden, de klassieker van Thoreau is pas opnieuw verschenen bij de Bezige Bij, met een voorwoord van Paolo Cognetti.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet