Klara Live
Week van de Belgische muziek op Klara: van een hommageconcert voor Wim Henderickx tot een wandeling door de Belgische muziekgeschiedenis met David Vergauwen
wim henderickx
ma 30 jan. - 5:00

Espresso
Wie zijn de Belgische Bach, Mozart of Beethoven? Ook onze vaderlandse muziekgeschiedenis is bevolkt door genieën, die vaak minder bekend zijn. Toch zijn er heel wat jonge muzikanten en ensembles die deze Belgische muziek op hun repertoire zetten en met veel passie en bevlogenheid spelen.
Tijdens de Week van de Belgische Muziek gaat Espresso op ontdekkingstocht met cultuurhistoricus David Vergauwen als gids. Hij werpt elke dag een licht op een Belgische componist, vergezeld door een muzikant die zijn of haar werk uitvoert. En zo klinken namen als Henri-Jacques De Croes, Pieter Van Maldere, Irène Fuerison, Joseph Ryelandt en Flor Alpaerts én hun muziek u binnenkort ook vertrouwd in de oren.
Ampersand
Vijf Belgische artiesten kiezen het thema van die dag, waarop onze luisteraars dan suggesties kunnen geven. Die artiesten zijn: sopraan Lore Binon, pianist Julien Libeer, dirigent Bart Van Reyn, sopraan Deborah Cachet en fluitist Toon Fret.
Music Matters
Tijdens de ‘Week van de Belgische muziek’ nodigt Music Matters de hele week lang Belgische componisten uit.
Luc Van Hove is sleutelgast en kiest iedere dag die week muziek die hem na aan het hart ligt. Cara Van der Auwera (op maandag) en Olav Grondelaers (dinsdag tot en met donderdag) spreken met jonge, beloftevolle componisten als Lennert Baerts, Apolline Jesupret en Ellen Jacobs. En op 31 januari worden in de Ancienne Belgique de Flanders Folk Awards uitgedeeld. Music Matters verwelkomt de winnaar van de categorie Live Band voor een gesprek op woensdag 1 februari.
Maestro
Week van de Belgische muziek! Mark Janssens praat met David Vergauwen over de geschiedenis van die Belgische muziek, over componisten, over het muziekleven, over stijlen, en over hoe we daar vandaag mee omgaan. Wat de gevolgen zijn voor ons vandaag?
Klara Live
Klara Live brengt op maandag 30/01 een hommage aan componist Wim Hendrickx, die plots overleed op 18 december 2022. Basis van de uitzending vormt het herdenkingsconcert In Deep Silence, georganiseerd in De Singel op 24 januari. Op het podium stonden verschillende ensembles zoals HERMESensemble, leden van het Antwerp Symphony Orchestra, I Solisti en Boho Strings. Het werd een indrukwekkende avond, die nog maar eens toonde hoe diep Wim Henderickx en zijn muziek verankerd zijn in het Vlaamse en internationale muziekleven.
Op het programma staat o.m. In Deep Silence III voor strijkorkest. Dat introspectieve werk is meteen ook de titel van het hele herdenkingsconcert. Verder ook Gishora, Tears of hope, Mysterium en een selectie uit Revelations. Enkele getuigenissen van musici en citaten uit interviews met Wim Henderickx zelf vervolledigen het geheel.
Wim Henderickx was percussionist en componist. Hij had een zeer brede muzikale interesse en kon zowel genieten van reggae, jazz als polyfonie en symfonische muziek. In zijn muziek zit enerzijds het extroverte van de joviale gezelschapsmens die hij was, maar meer en meer waren zijn composities doordrongen van een oosterse spirituele dimensie. Die oosterse invloed in zijn werken is dan ook veel meer dan een laagje exotisch vernis. Zijn jarenlange zoektocht in de wereld van oosterse filosofieën en religies heeft uiteindelijk ook zijn muzikale taal en structuur heeft beïnvloed.
Al benadrukte hij wel dat zijn muziek westers is, met een groot respect voor de grote symfonische traditie. De partituren van Beethoven, Brahms, Mahler, Messiaen, maar ook van zijn leermeester Willem Kersters kende hij door en door en analyseerde hij met zijn studenten. Ook westerse mystici als Hadewijch en Hildegard von Bingen boeiden hem uitermate.
Wim Henderickx componeerde veel, heel veel, voor allerlei bezettingen. Hij werkte enorm hard, op zijn zolderkamer, liefst al voor dag en dauw. Componeren noemde hij zijn roeping, zijn zoektocht naar schoonheid en naar communicatie met zijn medemensen. In zijn opera De Bekeerlinge betrok hij een divers stadskoor met niet-professionele zangers, want muziek moet mensen verbinden. De Bekeerlinge, naar de roman van Stefan Hertmans, was een mijlpaal in zijn carrière.
Op de uitvaart op 27 december in de Antwerpse kathedraal, bijgewoond door een massa volk, bleek hoe geliefd hij was bij familie en vrienden, musici, bij zijn publiek, zijn studenten en in de hele cultuursector. Hij was een immer enthousiaste en inspirerende figuur, die zijn studenten, collega’s en vele anderen het gevoel gaf bijzonder te zijn.
Op VRT MAX kan je het componistenportret over Wim Henderickx uit 2009 (Canvas) herbekijken.
Jazz -en wereldmuziek
Late Night Jazz
Op 30 januari staat Late Night Jazz volledig in het teken van de week van de Belgische muziek met heel wat nieuwe releases van Aka Moon, Fabrice Alleman, Natashia Kelly, Vitja Pauwels, Lennart Heyndels en Bas Bulteel. Daarnaast een terugblik op die prachtige editie van Jazz Middelheim 2022 met het concert van TaxiWars. Deze jazzgroep rond dEUS-zanger Tom Barman, saxofonist Robin Verheyen, bassist Nicolas Thys en drummer Antoine Pierre brengt een mix van lyrics, poëzie en jazz.
Late Night World
Wereldmuziek in de week van de Belgische muziek, met onder meer Karim Baggili, Loogaroo, Quentin Dujardin, Mec Yek, Hands in Motion, Toasaves, Solia, Raske Drenge, MandolinMan & Ansatz der Machine of Sonico. (speelt onder meer in op uitreiking folk & world awards in die week)
Take 6
Het is week van de Belgische muziek en we luisteren naar concertfragmenten van het Peter Hertmans Quintet, het Jean-Paul Estiévenart International Quintet met Jeff Ballard, en AKA Moon.
Round Midnight
De Luikse saxofonist en fluitist Bobby Jaspar trok in 1956 naar New York, en maakte er onder meer opnamen met Wynton Kelly, George Wallington, Hank Jones of Herbie Mann. Op 5 februari in Round Midnight.