Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Week van de digitale radio

blijf verwonderd!

zo 11 nov. - 8:21

Van 12 tot 16 november werd de allereerste 'Week van de digitale radio' georganiseerd. Want wist u dat u al een tijdje digitaal via de ether naar Klara en Klara Continuo kan luisteren? Dat kan via DAB+, de opvolger van de ether FM. FM blijft trouwens nog wel even bestaan, maar als u binnenkort een nieuwe radio moet kopen, of misschien een nieuwe auto koopt, is het wel goed om op de hoogte te zijn van de nieuwe mogelijkheden. Bekijk hier ook de juiste oplossingen vinden van onze DAB+ wedstrijd!

Op www.dabplus.be kan u een heel uitgebreide rubriek 'Veelgestelde vragen' vinden. Zo krijgt u een antwoord op de vragen 'wat zijn de voordelen van DAB+?', 'brengt luisteren via DAB+ extra kosten met zich mee?', 'waarom zou ik overschakelen van FM naar DAB+?' en 'zal FM afgeschaft worden?'.

We hebben een week lang een wedstrijd gespeeld waarmee DAB+ radio's te winnen waren. Die zijn allemaal de deur uit, de winnaars worden persoonlijk verwittigd en hieronder krijgt u zeer binnenkort de juiste antwoorden te zien.

Wat waren de juiste antwoorden?

We kregen veel fijne reacties over het werk dat onze verhakkelaar Geert had gestoken in de opgaves. Maar gemakkelijk was het niet. Dus geven we een overzicht van de antwoorden. Hieronder staat duidelijk de juiste oplossing aangegeven en daaronder staan 6 audiospelers. Daarin kan u de opgaves herbeluisteren.

MAANDAG:

A. Pianoconcerto nr.3: Allegro ma non tanto.  Sergei RachmaninovPianoconcerto
B. nr.5 Keizersconcerto: Rondo. Ludwig Van Beethoven **
C. Pianoconcerto nr.11: Rondo all'ungarese.  Joseph Haydn

DINSDAG:

A. Geschichten aus dem Wienerwald . Johann Strauss
B. De schone slaapster: Wals. Peter Tsjaikovski **
C. Jazzsuite: Wals nr.2 Dmitri Sjostakovitsj

WOENSDAG:

A. De vier seizoenen: De lente. Antonio Vivaldi **
B. Thaïs: Méditation. Jules Massenet
C. The Lark Ascending. Ralph Vaughan Williams

DONDERDAG:

A. The Planets: Jupiter, the bringer of jollity. Gustav Holst
B. Symfonie Nr.5: Allegro Con Brio. Ludwig Van Beethoven
C. Symfonie nr.9 Uit De Nieuwe Wereld: Scherzo. Antonin Dvorak **

VRIJDAG:

A. Bachianas Brasileiras: Aria (cantilena)  Heitor Villa-Lobos
B. Porgy And Bess: Summertime  George Gershwin **
C. Gianni Schicchi: O Mio babbino caro  Giacomo Puccini

ZATERDAG

A. Leb wohl du kühnes herrliches kind» - Richard Wagner (Finale Act III 'Die Walkure:  Wotans afscheid)
B. Au fond du temple saint  - Georges Bizet (Duet uit Pecheurs de perle)
C. Nessun Dorma - Giacomo Puccini (Turandot) **

Werkt die Klara-app op mijn toestel en waar moet ik die app gaan zoeken?

De Klara-app is gratis beschikbaar voor Android en iOS. Heeft u de Klara-app nog niet gedownload? Klik dan hier en we leggen u haarfijn uit waar u de app kan vinden, en wat u er allemaal mee kunt doen.
Via de app is het héél eenvoudig om berichten naar ons te sturen. Vandaar dat die optie onze voorkeur krijgt. Als het de allereerste keer is dat u reageert via de app, stuur dan in uw eerste berichtje ook uw mailadres mee aub.  

Wat als ik geen smartphone heb? Of als dat ding niet doet wat ik vraag?

Geen nood, heeft u geen smartphone, of is het toch te ingewikkeld om die app op uw toestel te krijgen? Dan mag u de antwoorden doormailen naar wedstrijd@klara.be.  Maar vergeet hier de extra informatie niet aub, en vermeld zeker ook uw naam, adres en liefst ook telefoonnummer. Wij gebruiken die info alleen voor de opvolging van deze actie.

Wedstrijdvraag 6 - Zaterdag 17 en zondag 18 november 2018

(Antwoorden op deze 6de vraag kan vanaf zaterdag 17 november 2018, van 00.00 's morgens tot zondagavond 18 november 2018 middernacht. Inzendingen die te vroeg of te laat binnenkomen, tellen niet mee!).

Via de radiospeler hieronder kan u een verhaspelde versie van een muzikaal meesterwerk beluisteren. De vraag is uiteraard heel eenvoudig: welk muzikaal Meesterwerk is dit?

Nuttige weetjes over DAB

Wat is DAB+?

DAB+ staat voor “Digital Audio Broadcasting”, het is digitale radio via de ether. Wanneer je een geschikte ontvanger hebt, is het net zoals FM gratis uit de lucht te plukken.

Meer radiozenders

Er zit meer in een DAB+ radiotoestel dan je denkt. Je ontvangt uiteraard alle nationale radiostations die je kent van de FM, maar daarnaast kan je ook nog eens afstemmen op veel extra digitale themakanalen. Dus in  heel Vlaanderen gratis te ontvangen en veel meer zenderkeuze dan op de huidige FM.

Digitale geluidskwaliteit

Luisteren via DAB+ zorgt voor een digitale geluidskwaliteit. De geluidskwaliteit wordt ook vergeleken met die van een cd, dus de radioprogramma’s zijn te beluisteren in perfecte geluidskwaliteit.

 Makkelijk te bedienen

DAB+ is gebruiksvriendelijk. Het is niet langer nodig om de uitzendfrequenties uit het hoofd te kennen, want de DAB+ ontvangers zoeken alle beschikbare netten. Je kiest je zender aan de hand van een alfabetische  ijst op het display van je ontvanger.

Gratis

Radio luisteren via DAB+ is in heel Vlaanderen gratis. Je hebt daarvoor alleen maar een digitale DAB+ radio nodig, maar dan heb je -net als bij FM- geen abonnementskosten, geen gedoe met registreren of inloggen of dataverbuik.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet