Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Wie is Sylvia Huang, de Belgische finaliste in de Koningin Elisabethwedstrijd?

klassieke muziek

zo 12 mei - 5:59

Sylvia Huang was de enige Belgische violiste die werd toegelaten tot de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd en ze heeft sindsdien een foutloos parcours afgelegd. Nu zit ze bij de beste twaalf muzikanten in de finale en na een week van studie zien en horen we haar straks spelen in Bozar. Een portret.
Een portret van Sylvia Huang

Niets dan lof voor de vertolkingen van Sylvia Huang in de eerste ronde en de halve finale van deze Koningin Elisabethwedstrijd. "Puur, elegant, communicatief" zeiden Canvas-experts over haar vioolspel.

Strijkersfamilie

Sylvia Huang is 25 en ze komt uit Montigny-le-Tilleul in Henegouwen. Haar vader met Chinese roots is ook violist, haar Belgische moeder speelt cello, haar zus ook. Geen wonder dat  kleine Sylvia al op haar derde een viooltje in handen kreeg.

Schijn bedriegt: ze ziet er erg jong uit, maar ze heeft al tonnen muzikale bagage. In tegenstelling tot veel andere kandidaten-wedstrijdtijgers, heeft Sylvia Huang geen ervaring met grote vioolcompetities. Ze is vooral actief als orkestvioliste.

Al op haar 18e werd Sylvia Huang na een auditie toegelaten tot het Nationaal Orkest van België.  In september 2012 werd ze tweede violiste bij dat orkest; anderhalf jaar later werd ze gepromoveerd tot co-solovioliste. Dirk Brossé heeft haar enkele keren gedirigeerd, vertelt hij aan VRT NWS: “Toen wist en hoorde iedereen al dat zij een bijzonder talent was, voor mij is zij al een winnares.”

Sinds augustus 2014 is Sylvia Huang eerste violiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Sylvia speelt op een viool van Carlo Ferdinando Landolfi van rond 1750, die het Concertgebouworkest aankocht en haar in bruikleen gaf. Ze wijdt zich ook aan kamermuziek: samen met drie orkestcollega's vormt ze het GoYa strijkkwartet.

Van wedstrijdkandidaten begeleiden tot zelf meedoen

Het is niet de eerste ervaring met de Koningin Elisabethwedstrijd voor Sylvia Huang, zij het in een andere rol. Als lid van het Nationaal Orkest van België begeleidde ze de pianisten in het concours van 2013, dat gewonnen werd door Boris Giltburg. Ze zou daar en dan de smaak te pakken hebben gekregen om ooit zelf mee te doen. Hoewel ze als kind al naar de wedstrijd keek.

Overigens: vele uren per dag viool studeren vindt Sylvia Huang zinloos. En nog een weetje: ze zweert bij yoga om het evenwicht te bewaren tussen lichaam en geest. 

Samen met 11 andere violisten breekt nu een week van concentratie en afzondering aan voor Sylvia Huang, met het oog op de finaleweek, die op 19 mei begint. Op zaterdagavond 25 mei kennen we de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Bovenaan deze pagina kan u een kort gesprek bekijken dat Klara-presentatrice Clara De Decker eerder had met Sylvia Huang.

Bron: Kristien Bonneure voor VRT NWS

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet