Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Woodstock

Woodstock aflevering 1: Newport

blijf verwonderd!

wo 12 jun. - 9:51

Gebaseerd op het boek ‘De Jaren Zestig’ maakt Lies Steppe vier uitzendingen met auteur Geert Buelens rondom de muziek die een cruciale rol speelde in de revolutionaire jaren zestig. Beleef deze bijzondere rondreis vertrekkende vanuit Newport, via België en Afrika om te eindigen op het legendarische Woodstock festival.
Grab uit de film 'Festival' van Murray Lerner

Muziekfestivals bestaan al veel langer dan 'Woodstock'. In de Verenigde Staten werden al vanaf de jaren 1850 evenementen georganiseerd waar lokale muzikanten samenspeelden en -zongen, soms in wedstrijdverband. Na de Tweede Wereldoorlog werden onder meer in Parijs en Knokke jazzfestivals gehouden, maar echt legendarisch werd Newport. In deze exclusieve badstad in Rhode Island zette George Wein in opdracht van lokale weldoeners in 1954 een jazzfestival op, vijf jaar later gevolgd door een variant met vooral folk en wat vandaag Americana wordt genoemd - bluegrass, country, blues, maar ook volksmuziek met Mexicaanse of Joodse wortels. Dit was de plek waar, in 1959, een blootvoetse Joan Baez de harten veroverde en enkele jaren later ook haar af-en-aan-vriendje Bob Dylan. Dylan werd er gevierd als de profeet van zijn generatie, tot hij in 1965 met een luide, elektrische set en met sardonisch genot zijn reputatie aan flarden speelde. De controverse over wat zich die zomer in Newport afspeelde gaat nog altijd door.

​Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet