Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Zeitgeist

Zeitgeist: Congolese tegenspraak (2)

blijf verwonderd!

vr 6 nov. - 10:54

Hoe gaat het met Congo, 60 jaar na de onafhankelijkheid? Katrien Vanderschoot vraagt het aan historicus Mathieu Zana Etambala en Congo-expert Kris Berwouts.
Het Virungawoud in Oost-Congo

Congo komt zelden positief in het nieuws. In Europa horen we vooral berichten over stembusfraude, geweld en vluchtelingen in Oost-Congo of gezondheidscrisissen. 

Maar wie is verantwoordelijk voor de onveiligheid, corruptie en grondstoffenroof in Congo? Wie zijn de nieuwe aasgieren op Congolese bodem? Wat is de rol van Belgische bedrijven en ngo's? En zijn ook wij verantwoordelijk door ons koopgedrag? 

Katrien Vanderschoot vraagt het aan twee heren die zowel het verleden als het heden in Congo bestuderen.

Historicus Mathieu Zana Etambala beschrijft in 'Veroverd, bezet, gekoloniseerd' hoe de kolonisatie van Congo eraan toeging tussen 1876 en 1914. Het boek verscheen bij Sterck & De Vreese.

Van Congo-expert Kris Berwouts schreef 'Mijn leven als mushamuka', een verslag van zijn ervaringen in Congo, Rwanda en Burundi.

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet