
In Stilte
Zondag 1 november: Klara In Stilte
blijf verwonderd!
vr 30 okt. - 3:44

Dat kunt u lezen in het nieuwe Klara-boek: ‘De stilte van de muziek voor Bach’, geschreven door Liesbet Vereertbrugghen i.s.m. Nicole Van Opstal en Hendrik Vanden Abeele. Op 1 november gaat Klara een hele dag lang in slow motion met stille muziek van gregoriaans tot neoklassieke pianostukjes.
Traag is mooi.
Er is nog nooit zoveel over stilte en verstilling geschreven, er hangt iets in de lucht. Zeker in coronatijd wanneer iedereen op zichzelf moet terugplooien. Alsof stilte opnieuw ontdekt wordt.
Muziek van 600 tot 1600 heeft alles in zich om op de rem te gaan staan, om te vertragen.
Het is muziek die doorgaans ingetogen is van aard, sereen, enigszins introvert, soms cerebraal, sacraal of verheven, maar zelden blij of uitgelaten, melancholisch dat wel, en ja, ook ernstig. Nooit goedkoop of platvloers. Op de enkele volkse frotolla's, villanella's en boertige drinkliederen na.
Het is muziek die rustig deint op de ademstroom, die zweeft op de tactus, de op- en neergaande beweging van de hand, ingegeven door het ritme van hartslag. Stille muziek zonder drift of begeerte, want dat was des duivels. Zowel het gregoriaanse kerklied, het liefdeslied van de troubadour, het organum van Leoninus, de mis van Ockeghem of een chanson van Josquin Desprez drijven op die rustigheid.
Minder is meer.
Op zondag 1 november gaat Klara in lagere versnelling en laat de luisteraars genieten van al die stiltemuziek. Met getuigenissen vanuit verschillende hoeken zoals componist James MacMillan , ontwerper Cédric Etienne , musici Paul Van Nevel en Didier François. Ook de auteurs van het boek komen aan het woord. En later op de dag: musici Guy Vandromme, Jan Swerts en Joep Beving. Elk met hun eigen stilteverhaal.
Pat Donnez praat wat langer (10u-12u) met cultuurjournaliste Virginie Platteau, verbonden aan Waerbeke vzw. Al jaren is ze gefascineerd door de kracht van stilte. Ook met neuroloog en wereldautoriteit in coma-onderzoek Steven Laureys. Hij is na een persoonlijke crisis zelf bij meditatie terechtgekomen en onderzoekt de hersenactiviteit van mediterende monniken.
Vanaf 15u tot 22u ligt de focus op stille muziek uit de 20e en 21e eeuw te beginnen bij Satie en verder tot bij Cage, Messiaen, Feldman, Scelsi, Vask, Pärt, de Minimalisten als Steve Reich en Philip Glass en koormuziek van hedendaagse componisten zoals Gorecki, Tavener, Lauridson , Gjeilo, Whitacker. Extra aandacht hebben we voor het eerst op Klara voor de neoklassieke componisten die vooral via digitale platformen veel jongeren bereiken: Richter, Einaudi, Arnalds, Nils Frahm, Yann Tiersen, Joep Beving.
We sluiten de dag met rustige late-night Jazz (22u-24u)
Wat doet stilte met u?
Hebt u mooie stilte-ervaringen gehad, laat het ons weten via: instilte@klara.be