Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Zuidpool steekt een walkman in je oren

kunst & cultuur

do 8 apr. - 10:26

In tijden van Spotify, streamen en podcasts gaat Zuidpool terug helemaal analoog met hun nieuwe productie Kate Tapes Away. Jorgen Cassier en Koen Van Kaam bewerkten de cultroman Wittgensteins Mistress, een mijlpaal in de Amerikaanse literatuur, tot een vijf uur durende luisterervaring. Je ontvangt een walkman en drie cassettes, met daarop het verhaal van Kate, de laatste mens op aarde.
Drie cassettes zijn goed voor vijf uur luisteren naar de tapes van Kate.

Kate vermoedt dat ze de laatste mens op aarde is. Zeven jaar lang trok ze alleen in achtergebleven voer- en vaartuigen, langs ankerplekken van de Westerse geschiedenis,
Langs vergane naties, verlaten steden en hun verbindingswegen, langs alle grote musea waar ze overwinterde. Op zoek naar anderen.

Nu, nog eens drie jaar later, doet ze doelloos verslag van haar queeste. Ze doet haar verhaal aan de tapes in een cassetterecorder. Maar haar geheugen en taal voeden gaandeweg wantrouwen. Hoe snel verdwijnt beschaving als er maar één perspectief is op de waarheid?

Probeer je eens in te beelden hoe waanzinnig het moet zijn om altijd en overal alleen te zijn, in New York, Londen, Parijs. Je kan je niet half voorstellen hoe waanzinnig dat moet zijn.

— Koen Van Kaam

Het startpunt voor Kate Tapes Away was dus Wittgensteins Mistress van David Markson, een mijlpaal uit de 20ste eeuwse Amerikaanse literatuur. Jorgen Cassier: "Op een avond tijdens de eerste lockdown had ik Sofie aan de lijn. Ik vertelde haar over die obscure, Amerikaanse cultklassieker die ik bijna per ongeluk had ontdekt en - geloof het of niet - zij was dit boek óók net aan het lezen. Hoe groot kan het toeval zijn?"

De typmachine in het boek verving Zuidpool door een cassetterecorder. En zo neemt Kate - met de stem van Sofie Decleir - je in Kate Tapes Away vijf uur lang mee in haar mijmeringen en observaties, herinneringen en bespiegelingen.

Wittgensteins Mistress voelt als een brief die persoonlijk aan ons is gericht.

— Jorgen Cassier

Hoe het praktisch in elkaar zit? Zuidpool levert een walkman en drie cassettes van telkens ongeveer 100 minuten bij je thuis. En komen die 48 uur later ook weer ophalen. Ondertussen heb jij dus de tijd om je volledig onder te dompelen in de wereld van Kate, de de laatste mens op aarde.

Alle info en tickets op www.zuidpool.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet