Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Légende - Alison Balsom - Tom Poster

Légende - Alison Balsom - Tom PosterKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Alison Balsom, trompet; Tom Poster, piano. Warner classics 0190295987725.
Hoes van de cd Légende van Alison Balsom en Tom Poster

Légende met Alison Balsom en Tom Poster

Progamma: Légende – muziek voor trompet en piano van Jean Françaix, George Enescu, Alexander Goedicke, Peter Maxwell Davies, Paul Hindemith, Maurice Ravel, Tom Poster & Alison Balsom, Bohuslav Martinu, Leonard Bernstein, George Gershwin en Jerome Kern.

Een carrière als jonge succesvolle trompettist: het lijkt in onze tijd te zijn weggelegd voor stijlvolle, jonge en blonde vrouwen. De 28-jarige Noorse trompettiste Tine Thing Helseth bijvoorbeeld, en ook de soliste op deze nieuwe Warner classics-cd, de 37-jarige Britse Alison Balsom.

Alison Balsom vat al in 2001 een carrière aan als professioneel trompettist. Zij is ook een voormalig BBC Radio 3 New Generation Artist, en tijdens deze periode speelt ze zowat alle grote trompetconcerto’s met de verschillende symfonische ensembles van de BBC. In 2002 komt haar eerste cd, met werken voor trompet en orgel, uit bij EMI. Drie jaar later volgt haar tweede cd met muziek van Johann Sebastian Bach. Intussen ontvangt ze de ene prijs na de andere, o.a. die van beste vrouwelijke vertolker van het jaar. Er komt in 2006 een derde cd Caprice, deze keer met orkest, en even later nog eentje, Italian concertos, die door de New York Times tot de beste cd’s van het jaar wordt gerekend. In 2009 is Alison Balsom, met veel succes, soliste op de Last Night of the Proms, waar ze o.a. het trompetconcerto van Joseph Haydn en een stuk van George Gershwin speelt. En dan is haar carrière pas echt vertrokken.

Voor deze nieuwe cd Légende, genoemd naar het gelijknamige werk van de Roemeense componist George Enescu, stelde ze, samen met haar vaste muzikale partner, de Britse pianist en componist Tom Poster, een mooi en afwisselend programma samen, waarin ze zowat alle mogelijke technische en lyrische mogelijkheden van de trompet kan laten horen. Er zijn ernstige stukken, zoals het eerder genoemde Légende van Enescu, de sonatine van Bohuslav Martinu, de sonate van Paul Hindemith en de bij trompettisten en publiek bijzonder geliefde Concert Etude van de Russische componist Alexander Goedicke. Eerder prettig en speels zijn de sonatine van Jean Françaix en het Rondo voor Lifey van Leonard Bernstein. In de twee gearrangeerde songs van George Gershwin en Jerome Kern, in Farewell to Stromness van de dit jaar overleden Britse componist Peter Maxwell Davies en in The thoughts of Dr May, een eigen gezamenlijke compositie van Poster en Balsom, overheersen de zangerige, melancholische klanken van de trompet.

Een behoorlijk veeleisend programma dus, met het beste dat er in de 20e eeuw voor de combinatie trompet-piano is geschreven. En toch klinkt het bij Alison Balsom allemaal zo gemakkelijk en vanzelfsprekend. Zij speelt met een geweldige virtuositeit, maar ook met een rijke, gevarieerde toon en met een niet aflatende goede muzikale smaak. Ze wordt daarbij uitstekend en attent begeleid door Tom Poster, die tussendoor ook nog het menuet uit de pianosonatine van Maurice Ravel vertolkt.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel