Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Leif Ove Andsnes - Sibelius

Leif Ove Andsnes - SibeliusKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Leif Ove Andsnes. Label: Sony classical 889850408502.
Hoes van de Sibelius-cd van Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes met een Sibelius-recital

Programma: Jean Sibelius: werken voor piano.

Het gevarieerde en soms ook behoorlijk stoutmoedige oeuvre voor piano van Jean Sibelius wordt, ondanks de inspanningen van bekende pianisten als Glenn Gould en Olli Mustonen, in onze tijd maar hoogst zelden uitgevoerd of opgenomen. Zeker als je dat vergelijkt met zijn orkestwerken. Hoe dat komt? Misschien is Sibelius zelf daar wel voor een groot deel verantwoordelijk voor. Meer dan eens verkondigde hij, achteloos, dat de piano “niet zingt”. En die opmerking is, langer dan Sibelius vermoedde, blijven nazinderen bij het publiek, de critici en de muzikanten.


Nochtans zijn er van de 117 opusnummers van Sibelius, 19 gewijd aan de piano: in totaal goed voor zo’n 150 stukken. En het instrument was altijd aanwezig in het leven van de componist. Zijn tante Julia, die bij hem thuis inwoonde, was een pianolerares en zij gaf hem zijn eerste pianolessen. Later in zijn carrière ontstonden enkele van zijn grootste symfonische composities na eindeloze improvisaties aan de piano. Ook zou Sibelius tijdens familiefeestjes het gezelschap geregeld charmeren met zijn voortreffelijke pianospel; en hij is dikwijls gefotografeerd aan zijn indrukwekkende zwarte Steinway, het centrale punt vormde van zijn woonkamer in Ainola.


Leif Ove Andses is de eerste om toe te geven dat de pianomuziek van Sibelius wisselend van kwaliteit is. Maar tegelijk gelooft hij er erg in en wil hij dat het publiek ze beluistert. Daarom bestudeerde hij het volledige repertoire, en hij selecteerde die stukken die hem aanspraken als pianist, maar ook als musicus die zich al lange tijd bijzonder nauw verbonden voelt met Sibelius. Sommige van zijn diepste muzikale ervaringen hebben precies te maken met uitvoeringen van de symfonische werken van Sibelius, en dan vooral die o.l.v. Paavo Berglund, een dirigent waar Andsnes vaak mee samenwerkte.


Het resultaat is een even briljante als gevarieerde bloemlezing van de muziek voor piano van Jean Sibelius. De cd opent verrukkelijk met de heldere, Liszt-achtige vijfde impromptu; de daaropvolgende eenvoudige, dromerige zesde impromptu, zou in de handen van een minder begenadigd pianist al snel sentimenteel kunnen klinken. Berken doet door zijn fijnzinnige opbouw aan de klankenwereld van Debussy denken en in de 6 Bagatellen zijn Schumann, Grieg en zelfs Prokofjev nooit ver weg. Meer speelse stukken, zoals het Rondino op.2 en de humoristische mars, zorgen voor het nodige contrast. Enkele werken lijken aan elke classificatie te ontsnappen, zoals de erg symfonisch opgevatte Sonatine nr.1 en Kyllikki op.41, geïnspireerd door de legende van de Kalevala.


En je hebt inderdaad een pianist van de klasse van Andnes nodig om de poëzie, de volkse kracht en tegelijk ook de moderniteit van deze muziek naar boven te halen. Want met zijn vloeiende stijl, zijn groot naturel, zijn muzikale intelligentie en onberispelijke techniek slaagt hij daar op een schitterende manier in. Bij hem zingt de piano wel, en hoe!


De quasi perfecte opname, gemaakt in de Teldex Studio in Berlijn, doet het rijke kleurenpalet van Andsnes alle eer aan.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel