Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lente in Walden

Lente in WaldenBlijf verwonderd!

Walden viert de start van de lente met lentemuziek van Bénédicte Maurseth, Joaquin Rodrigo, Gustav Mahler, Frank Bridge, Schubert en Beethoven; Didier François herdenkt 500 jaar Philippus De Monte met een bewerking van een mis van de Monte, de Missa Si Ambulavero, binnenkort mee te maken tijdens Lunalia; Concerto Palatino laat zich voor zijn jongste plaat inspireren door Johannes Kepler: Nature’s secret whispering. Music in the cosmology of Johannes Kepler
©Copyright RR

Bos met bloemen

“And the Spring arose on the garden fair,

Like the Spirit of Love felt everywhere;

And each flower and herb on Earth's dark breast

Rose from the dreams of its wintry rest.”
(Percy Bysshe Shelley, Engelse dichter 1792-1822)

©Lunalia
500 jaar De Monte

500 jaar na zijn geboorte viert Lunalia de Mechelse componist Philippus de Monte met o.a. topensembles als Graindelavoix, Ratas del viejo Mundo; het Vlaams Radiokoor en Utopia.

https://lunalia.be/programma

Lunalia start op 23 april met een concert waarin Didier François en Michel Bisceglia de missa Si Ambulavero van De Monte zullen besprenkelen met blue notes. Oude muziek en jazz raken elkaar aan in dit bijzonder avontuur. Met piano, drums, nyckelharpa, twee viola da gamba’s en de zes zangers van Utopia wordt de muziek van De Monte richting 22ste eeuw gekatapulteerd.

https://lunalia.be/programma/de-monte-met-blue-notes

©Passacaille
Nature's Secret Whispering

Bestaat er een verband tussen muziek en de kosmos? Volgens de laat 16de-eeuwse wiskundige en astronoom Johannes Kepler was dat wel degelijk zo. Kepler was van mening dat muziek een spiegel was van de kosmos, in die zin dat de bewegingen van de planeten en de hele geometrie van de hemel weerspiegeld werden in de meest perfecte polyfone stukken van zijn tijd. In polyfonie heerste volgens Kepler dus eenzelfde harmonische orde als in de kosmos. 

Bruce Dickey van het Concerto Palatino is met dat gedachtegoed van Kepler aan de slag gegaan in zijn jongste plaat Nature's Secret Whispering: Music in the Cosmology of Johannes Kepler. Op die plaat verzamelt Dickey 16de-eeuwse polyfonie van o.m. Erasmus Widmann , Orlandus Lassus , Andrea Gabrieli, Hans Leo Hassler , Annibale Perini en Lambert de Sayve. De zang wordt verzorgd door een 8-koppig vokaal ensemble met tenor Jan Van Elsacker.

Walden

Slow radio op de traagste dag van de week, geïnspireerd op het legendarische boek van stiltezoeker Henry Thoreau (1854). Een oase van rust en schoonheid in woord en muziek van de middeleeuwen tot nu.

Presentatie: Katleen Van Bavel

Samenstelling: Katleen Van Bavel

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via walden@klara.be

Elke zondag van 11 tot 13 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.