Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lentestemming: kies uw favoriet!

Lentestemming: kies uw favoriet!Klassieke muziek

Sinds 20 maart om 5u30 is het officieel: de lente is in het land! Deze week is Sander De Keere benieuwd naar uw favoriete lentemuziek. Stem opnieuw een muziekstuk in de volgende uitzending van Club Klara!
Foto van Igor Stravinsky

Igor Stravinsky

Dankzij de lente hadden tal van componisten wellicht een zorg minder aan hun hoofd: als het brandhout wat schaarser was, kon men zich nog altijd opwarmen aan de zon. De lente was een graag geziene gast waarvoor zelfs af en toe de ramen werden opengezet. Die frisse wind was ook voelbaar in de muziek...Bij de lente denken we aan de Vier Seizoenen van Antonio Vivaldi of Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky. De vruchtbaarheid van de lente zag Robert Schumann ook in zijn relatie met zijn kersverse vrouw Clara Schumann. In 1841 zette hij zijn eerste symfonie op papier, met als bijnaam de Frühlingssinfonie. Ook Benjamin Britten haalde zijn inspiratie bij de lente: een verzameling willekeurige teksten die handelden over het nieuwe seizoen werden Mahler-gewijs voor solist, koor en orkest op muziek gezet. Het resultaat? Zijn Spring Symphony uit 1949. Felix Mendelssohn neemt weemoedig afscheid van de lange winteravonden met het Frühlingslied uit zijn Lieder ohne Worte. Aaron Copland herdenkt een Amerikaans lentefeest uit de 19de eeuw in Pennsylvania door zijn Appalachian Spring. De vijfde vioolsonate (op.24) van Ludwig van Beethoven wordt dan weer de Frühlingssonate genoemd.

Maar bij de lente horen ook die Jahreszeiten van Joseph Haydn, de Trittico Botticelliano van Ottorino Respighi (gebaseerd op de schilderijen van Sandro Botticelli) en het veertiende strijkkwartet (Frühlings-Quartett) van Wolfgang Amadeus Mozart. Ook andere componisten zoals Frédéric Chopin, Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Johann Strauss en J.S. Bach wisten maar al te goed wanneer de lente begon.

Stuur al uw lentesuggesties naar club@klara.be, sms naar 6001 (€0,50/bericht) of laat iets achter op onze Facebookpagina

En stem meteen ook een van onderstaande pareltjes in de volgende uitzending van Club Klara.

Stemmen kan tot zondag 27 maart om 12.00 uur!

Club Klara

Een programma met heel hoog inspraakgehalte.

Presentatie: Sander de Keere

Samenstelling: Sander de Keere

Contact: club@klara.be