Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Leo Timmers: "Tekenen is hertekenen."

Leo Timmers: "Tekenen is hertekenen."Blijf verwonderd!

Maart is Jeugdboekenmaand, dit jaar al voor de 50ste keer. Reden genoeg dus voor een groot feest, want "Lezen is een feest". En de man die de feestelijke affiche tekende is illustrator Leo Timmers. De start van elk verhaal, begint bij Leo Timmers met een snel geschetst idee. "Ik wil mezelf op een idee betrappen waarover ik niet heb nagedacht. Mijn hand gaat dan bijna sneller dan ik kan denken.”
© Michiel Devijver

Leo Timmers in zijn atelier.

Onlangs bracht de illustrator zijn nieuwste boek uit 'Het eiland van olifant'. En als het zijn andere kinderboeken achterna gaat, dan vind je het binnenkort overal ter wereld in de boekenkasten want zijn werk is ondertussen al in meer dan 25 talen vertaald. In 2019 zette The New York Times zijn boek ‘Aap op straat’ nog op de lijst van beste prentenboeken.

Maar alles begint natuurlijk aan de tekentafel, een tekentafel waaraan Leo Timmers al heel veel tijd heeft gesleten. Toen hij twaalf was, kwam zijn vader op een avond thuis met de zware, ijzeren tafel. Zijn vader schilderde en de tafel kreeg een plekje in z'n atelier. En zo zaten ze, vader en zoon, uren samen in het atelier. Rug aan rug. "Mijn vader stond aan zijn ezel te schilderen en ik zat aan mijn tekentafel te tekenen."

De tekentafel is altijd mee verhuisd. “Ik zou zelfs niet meer aan een andere tafel kunnen werken", lacht Timmers.

De start van elk verhaal, begint bij Leo Timmers met een snel geschetst idee. Vijf minuten, meer heeft hij niet nodig. "Ik wil mezelf op een idee betrappen waarover ik niet heb nagedacht. Mijn hand gaat dan bijna sneller dan ik kan denken.”

Na het idee, begint het uitwerken. "Schrijven is herschrijven zeggen ze vaak. Wel, tekenen is hertekenen." En zo hertekent Timmers, tot het goed zit. "Het moet voor een kind meteen duidelijk zijn wat er te zien is. Elk detail moet kloppen."

Jeugdboekenmaand: in het atelier van Leo Timmers

Meer leestips op www.jeugdboekenmaand.be. Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest.

© Leo Timmers & Kris Demey
De poster van Jeugdboekenmaand 2021

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.