Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Leon Stynen, architect

Leon Stynen, architectKunst & Cultuur

In deSingel in Antwerpen opent de tentoonstelling 'Leon Stynen, architect', een overzicht op het werk van de architect van onder meer ... deSingel. Hij was één van de grote vernieuwers en voortrekkers van het modernisme, noem hem gerust de Vlaamse Le Corbusier. In de Singel zijn iconische ontwerpen, foto's en maquettes te zien uit zijn enorme archief. Er is ook een Stynen wandeling in én op de Singel. Olav Grondelaers ging eerder deze week al kijken.
foto van de Singel uit 1963© Archief Léon Stynen

foto van de Singel uit 1963

Tot de bekende ontwerpen van Léon Stynen (1899-1990) horen het Belgisch paviljoen voor de wereldexpo in New York - ism. Henry van de Velde en Victor Bourgeois -, de Antwerpse BP-building, de casino’s van Oostende en Knokke, en deSingel. Als directeur van de architectuurafdeling van de Academie van Antwerpen (1948) en het Nationaal Hoger Instituut voor Architectuur en Decoratieve Kunsten Ter Kameren (1950), speelde hij ook een grote rol in de ontwikkeling van het architectuuronderwijs. In 1963 werd hij de eerste nationale voorzitter van de Orde van Architecten.

Combineer een bezoek aan de expo ‘Léon Stynen, architect’, met het Stynen-parcours, een ontdekkingstocht doorheen kunstcampus deSingel waarbij je de architectuur van Stynen ervaart door de lens van fotograaf Filip Dujardin.

Deze tentoonstelling is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut.

Meer info vindt u ook op www.stynen2018.be of volg #stynen2018 op Twitter.

Hieronder kan u de reportage met Olav Grondelaers herbeluisteren.

 

Expo Stynen met Olav
Olav Grondelaers en Egon Verleye op het dak van De Singel
Olav Grondelaers en Egon Verleye op het dak van De Singel

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.