Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister de 'Leonard Nolens'-podcast

Beluister de 'Leonard Nolens'-podcastKunst & Cultuur

De Vlaamse dichter Leonard Nolens (1947) ontvangt vandaag het diploma van doctor honoris causa voor een indrukwekkend literair oeuvre dat in een halve eeuw tot stand is gekomen. Dichten was voor hem altijd al een manier van leven. Over dat leven vertelde hij vorig jaar vrijuit tijdens een drie uur durend programma op Klara, want toen werd hij 70.
Foto van Leonard Nolens

Leonard Nolens. (c) VRT / Klara

De veel bekroonde dichter is een unieke stem in het Nederlandse taalgebied. Geboren en opgegroeid in het Limburgse Bree, vestigt hij zich als 20-jarige in Antwerpen.

Als vertaler begint hij er ook met het maken van gedichten. Hij experimenteert met de traditie en vindt zijn weg in de richting van steeds meer spreektalige helderheid. Leonard Nolens’ gedichten klinken vaak als persoonlijke aansprekingen. Omdat hij ze zelf zo goed kan voorlezen, hebben Leonard Nolens en Klara een keuze gemaakt uit het VRT-archief. Bij de heruitgave van zijn verzameld werk hoort nu ook een CD met de mooiste opnames van zijn gedichten. Als wederdienst maakte Leonard Nolens tijd vrij voor een lang interview met Gudrun De Geyter. Dichten was voor Nolens altijd al een manier van leven in de stilte van zijn werkkamer. Over dat leven en over de hartstilstand van vier jaar geleden vertelde hij vrijuit tijdens een drie uur durend programma op paasmaandag 2017, gepresenteerd door Nicky Aerts.

Naar aanleiding van de uitreiking van het diploma van doctor honoris causa, hebben we deze uitzending tot een podcast herwerkt. 

Luister of download deze podcast via Apple PodcastsiTunes, Google Podcasts en/of RSSOf u kan deze podcast beluisteren via onderstaande audiospeler. Door op de 'klik hier'-link te klikken, kan u de aflevering ook gewoon downloaden.

Reacties zijn welkom via de Klara-app.

Bent u nog niet zo vertrouwd met podcasts? Klik dan hier en neem een kijkje in de lijst met veelgestelde vragen


Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.