Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Les défis de Mr. Forqueray - Lucile Boulanger

Les défis de Mr. Forqueray - Lucile BoulangerKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Lucile Boulanger (viola da gamba) Pierre Gallon (klavecimbel) Claire Gautrot (viola da gamba) Romain Falik (theorbe). Label: harmonia mundi HMM 902330.
Hoes van de cd Les défis de Mr. Forqueray met gambiste Lucile Boulanger

De Franse Lucile Boulanger in werk van Antoine Forqueray en tijdgenoten

Programma: Muziek voor viola da gamba van Antoine Forqueray, Michele Mascitti, Jean-Marie Leclair, Robert de Visée, Arcangelo Corelli en Jean-Baptise Forqueray.

Op haar eerste cd voor het label harmonia mundi verkent de Franse gambiste Lucile Boulanger de verschillende facetten van de virtuoze uitvoerder en componist Antoine Forqueray (1672-1745).

In zijn composities, in zijn bewerkingen voor viola da gamba van stukken die oorspronkelijk voor de viool waren geschreven en in zijn vertolkingen, verenigde Forqueray de Franse en de Italiaanse stijl. Tegelijk breidde hij de technische mogelijkheden van de gamba tot het uiterste uit, en bezorgde hij (en bezorgt hij nog steeds) die arme gambisten heel wat moeilijkheden en uitdagingen.

Die moeilijkheden worden op deze nieuwe cd met veel elegantie, met een prachtige klankcultuur en op briljante wijze aangepakt door Lucile Boulanger. Zij wist zich ook te omringen door een fantasievolle en verfijnde continuogroep: Pierre Gallon op klavecimbel, Claire Gautrot op gamba en een in al zijn soberheid indrukwekkende Romain Falik op theorbe (hier ook solo te horen in een stukje van Robert de Visée).

Een stijlvolle cd, die bovendien met veel sfeer is opgenomen!

- Bart Tijskens

Klara's oordeel