Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Les Six

Les SixKlassieke muziek

Zes jonge componisten, een groepje ongeregeld, in de ban van surrealistische schrijvers zoals Jean Cocteau en Paul Eluard en aangetrokken door de dadaïstische anarchie. Vijf mannen en één vrouw : Germaine Tailleferre, Françis Poulenc, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Louis Durey et Georges Auric. 'Les années folles', de jaren van vrijheid na de eerste wereldoorlog, namen ze letterlijk.
© Getty / Isabey / Conde Nast Collection

Le groupe des Six (zonder Louis Durey) en Jean Cocteau op de Eifeltoren : Germaine Tailleferre, Francis Poulenc, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Jean Cocteau en Georges Auric,

 L’Art pour l’art was de drijfveer van Le Groupe des Six, zes jonge componisten van verschillend pluimage die elkaar troffen in het Parijs van de jaren 20, ‘les années folles’. Ze wilden een eigen stempel zetten op de Franse muziek, heel anders dan Debussy, Wagner of Richard Strauss. Een groepje ongeregeld in de ban van de surrealistische schrijvers zoals Jean Cocteau en Paul Eluard, en aangetrokken door de dadaïstische anarchie van ondermeer Erik Satie. Vijf mannen en één vrouw : Germaine Tailleferre, Francis Poulenc, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Louis Durey et Georges Auric. De groep bestond al in 1918 maar werden voor het eerst als LE GROUPE DES SIX genoemd door Henri Collet in 1920.

Een van hun stamkroegen was Le Boeuf sur le toît, nu nog een restaurant in Art déco-stijl met sporen uit de tijd van Les Six. Het was Jean Cocteau die de oorspronkelijke eigenaar vroeg om de naam van zijn café te veranderen in Le Boeuf sur le toît, ontleend aan een Braziliaanse carnavalshit uit 1918 met dezelfde titel ‘O boi no telhado’. Sindsdien is ‘faire un boeuf’ hetzelfde als een jamsession geven, een erfenis uit die tijd die vandaag de dag met live concerten nog wordt in stand gehouden. Dezelfde naam gaf Darius Milhaud ook aan zijn ballet dat Parijs op zijn kop zette vooral vanwege de regie en scenografie die Jean Cocteau eraan gaf. Het werk is herkenbaar aan de vele Braziliaanse volksliedjes.

Verneem meer over deze olijke zes: in LES SIX, woensdag 11 november van 14u tot 18u op KLARA. Met als gasten: fluitist Toon Fret, pianist en musicoloog Waldo Geuns, pianiste Veerle Peeters, columnist Claude Blondeel.

Le Boeuf sur le toît, partituur ballet Darius Milhaud
wikipedia
Jean Cocteau aan de piano met v.r.n.l. Darius Milhaud, Georges Auric, Arthur Honegger, Germaine Tailleferre, Francis Poulenc, Louis Durey.

Les Six

L’Art pour l’art, dat was de drijfveer van Le Groupe des Six, zo voor het eerst genoemd door Henri Collet in 1920.

Zes Franse componisten van verschillend pluimage die een eigen stempel wilde zetten op de Franse muziek, heel anders dan Debussy, Wagner of Richard Strauss. Een zootje ongeregeld in de ban van de surrealistische schrijvers zoals Jean Cocteau en Paul Eluard en aangetrokken door de dadaïstische anarchie. 

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Greet Van 't veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app

Verneem meer over deze olijke zes in Les Six, woensdag 11 november van 14u tot 18u op Klara.