Leven en werken onder de grondKunst & Cultuur

"We weten vermoedelijk meer over het heelal, dan over wat er onder de grond gebeurt"
De aarde is opgebouwd uit vele lagen die miljarden jaren oud zijn. Alleen in het bovenste laagje van de aardkorst is het ecosysteem aan het werk. In die natuurlijke bodem vol leven van planten en dieren, is ook de mens actief. Hij woelt en graaft er om allerlei redenen … en hij bouwt er steden op. Steden die even druk zijn onder- als bovengronds.
Hoe hoger de gebouwen, hoe dieper de fundamenten. Riolen, afval, opslagplaatsen en parkeergarages? Ingraven! Via tunnels verplaatsen we ons snel en ongehinderd. Kilometers kabels en buizen voorzien de stad van water, energie en data. Dankzij ondergrondse infrastructuren blijft de stad bovengronds leefbaar.
De ondergrond is ook de plek waar we onze dierbaarste schatten aan toevertrouwen, waarin we ons verschuilen en onze doden begraven. Verdiep je in de wonderlijke stad onder de stad.
De expo werd mee gemaakt door Rotor, een Brussels collectief van ontwerpers, architecten en onderzoekers dat ijvert voor het hergebruik van bouwmaterialen. Hun focus op design en duurzame bouwmechanismen zit vervat in alle thema's die in de expo aan bod komen.
Studio ORKA richt in deze expo de hoofdlamp op dieren die op -1 onder de stad leven … Raakt de ondergrond té vol? Wat vinden de dieren er van? Vraag het aan rat, mol, mier en pier!
'Ondergronds in de stad' in STAM in Gent loopt nog tem 22 september 2020.
Espresso maakte een reportage met Rotor-architect Lionel Devlieger.