Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Leven en werken onder de grond

Leven en werken onder de grondKunst & Cultuur

Weet u wat er allemaal gebeurt in de grond onder onze voeten? Het Gentse stadsmuseum STAM spit het uit. Wat zit er ónder de gebouwen en straten allemaal verborgen? Funderingen, rioleringen, kelders, maar ook mensen en dieren leven en werken in de diepte. Het Brusselse ontwerperscollectief Rotor maakte de tentoonstelling en Espresso daalde af met Rotor-architect Lionel Devlieger.
Drie oudere vrouwen kijken en wijzen naar een gat in de grond

"We weten vermoedelijk meer over het heelal, dan over wat er onder de grond gebeurt"

De aarde is opgebouwd uit vele lagen die miljarden jaren oud zijn. Alleen in het bovenste laagje van de aardkorst is het ecosysteem aan het werk. In die natuurlijke bodem vol leven van planten en dieren, is ook de mens actief. Hij woelt en graaft er om allerlei redenen … en hij bouwt er steden op. Steden die even druk zijn onder- als bovengronds.

Hoe hoger de gebouwen, hoe dieper de fundamenten. Riolen, afval, opslagplaatsen en parkeergarages? Ingraven! Via tunnels verplaatsen we ons snel en ongehinderd. Kilometers kabels en buizen voorzien de stad van water, energie en data. Dankzij ondergrondse infrastructuren blijft de stad bovengronds leefbaar.

De ondergrond is ook de plek waar we onze dierbaarste schatten aan toevertrouwen, waarin we ons verschuilen en onze doden begraven. Verdiep je in de wonderlijke stad onder de stad.

De expo werd mee gemaakt door Rotor, een Brussels collectief van ontwerpers, architecten en onderzoekers dat ijvert voor het hergebruik van bouwmaterialen. Hun focus op design en duurzame bouwmechanismen zit vervat in alle thema's die in de expo aan bod komen.
Studio ORKA richt in deze expo de hoofdlamp op dieren die op -1 onder de stad leven … Raakt de ondergrond té vol? Wat vinden de dieren er van? Vraag het aan rat, mol, mier en pier!

'Ondergronds in de stad' in STAM in Gent loopt nog tem 22 september 2020.

Espresso maakte een reportage met Rotor-architect Lionel Devlieger.

Reportage over 'Ondergronds in de stad' in STAM Gent

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.