Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Licht en donker, eb en vloed, hoop en wanhoop

Licht en donker, eb en vloed, hoop en wanhoopKlassieke muziek, CD

Chandos Records

Peter Grimes

Wie? 

De nieuwste opname van de 45-jarige Britse dirigent Edward Gardner en het filharmonisch orkest van Bergen waarvan Gardner al sinds oktober 2015 de chef-dirigent is. 

Wat?

Een nieuwe opname van het meesterwerk Peter Grimes, de beste opera van Benjamin Britten, en een groots muzikaal moment uit de 20ste eeuw. 

Waarom moet u dit horen? 

Peter Grimes blijft een geniaal opgebouwde opera met sterke en prachtige muziek, een spannende dramatiek, en veel aandacht voor menselijk drama. Benjamin Britten laat horen hoe het leven niet alleen maar bestaat uit wit en zwart, goed en kwaad, maar dat het leven vooral verlangen is. In het geval van de visser Peter Grimes is dat het verlangen naar vrijheid en naar een vrouw, maar geen van beiden kan hij echt aan. Grimes is een gebroken ziel die in zichzelf opgesloten zit. Hoe Britten dat omzet in muziek, dat moet je gehoord hebben!

Het orkest van Bergen speelt o.l.v. Edward Gardner met veel aandacht voor drama, detail en drive. Bij de zangers zijn tenor Stuart Skelton in de titelrol en Erin Wall als zijn onbereikbare liefde Ellen heel overtuigend. Skelton is zichzelf, vult de rol heel origineel in, en laat zich niet leiden door bekende voorgangers in deze rol, zoals Peter Pears, Jon Vickers en Anthony Rolfe-Johnson. Skelton zoekt de vocale grenzen op en kiest dus niet voor een comfortabele vertolking. Niet voor hem, niet voor de luisteraar. En zo komt Grimes in de buurt van Wozzeck. Tussen moraliteit en decadentie. Peter Grimes zal nooit een opera zijn die smelt in de mond. En zo is het goed. 

Mark Janssens