Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Licorice Pizza: Smullen van begin tot einde

Licorice Pizza: Smullen van begin tot eindeBlijf verwonderd!

Met Licorice Pizza maakt Paul Thomas Anderson een film die rondjes draait als, jawel, een pizza. Daarvoor keert hij terug naar het Los Angeles van 1970. “Een romantische komedie zonder te beantwoorden aan wat voor regels er dan ook mogen zijn in dat genre,” zegt filmkenner Jeroen Struys.

Licorice Pizza

Een wat arrogante tienerjongen met een verleden als kinderster wordt verliefd op een vrouw van eind de twintig (hoe oud precies blijft een raadsel, je vraagt dat niet aan een vrouw). De jonge vrouw is gecharmeerd, maar ze houdt de boot af en zo ontstaat er een platonische liefde.

“Ondertussen starten ze samen een zaak op voor waterbedden, halen ze kattekwaad uit en kruisen ze het pad van enkele kleurrijke figuren. Zo speelt Sean Penn een dronken, wat geflipte acteur die is gebaseerd op William Holden, de man die even bekend was om zijn drankgebruik en geflirt als om zijn rollen in films als Sunset Boulevard en The wild bunch. Ook Bradley Cooper en Tom Waits spelen erin mee”, vertelt Jeroen Struys in Espresso.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Cooper Hoffman en Alana Haim. Die namen doen misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar onbekenden zijn ze niet. Cooper Hoffman is de zoon van Philip Seymour Hoffman, de acteur die te zien is in andere films van Anderson zoals Boogie Nights en Magnolia. Het is zijn acteerdebuut, maar Struys is ervan overtuigd dat we hem vaker zullen zien verschijnen op het witte doek. Ook zijn tegenspeelster Alana Haim is geen onbekende. Samen met haar twee zussen vormt ze de popgroep HAIM. “Paul Thomas Anderson heeft al een aantal videoclips voor de band gemaakt, maar dit is de eerste keer dat ze echt een hoofdrol in een film speelt. En wat een naturel!”

En maakt u de cirkel graag rond (zo rond als een pizza)? De moeder van de zussen Haim was ooit de kunstleerkracht waar Paul Thomas Anderson als puber verliefd op was. “Het verhaal van de puber die verliefd is op een volwassen vrouw is hij dus niet ver gaan zoeken.”

Ook de soundtrack van Licorice Pizza moet niet onderdoen: “een mix van pophits van de jaren 1970 en een nieuwe orkestrale score van Jonny Greenwood, de man die ooit bij Radiohead gitaar speelde maar die ondertussen de beste filmcomponist van het moment is.”

Al die ingrediënten op een hoop zorgen voor een smakelijk resultaat: “Ik vind het smullen van begin tot einde. Anderson laat de film meanderen door Los Angeles zoals de jongen en de vrouw dat doen in de jaren 70. Heerlijk om naar te kijken, ik wil hem onmiddellijk opnieuw zien.”

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.