Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Liefde voor muziek in tijden van corona

Liefde voor muziek in tijden van coronaKlassieke muziek

Corona zorgt voor een ware kaalslag van het culturele leven. De concertzalen blijven leeg, de operahuizen en theaters sluiten hun deuren en artiesten kijken met lede ogen tegen een lege agenda aan. Maar voor wie zich afvraagt wat te doen in tijden van verplicht isolement is er ook goed nieuws. Want de Berliner Philharmoniker stellen hun digitale concertzaal gratis open tot en met 31 maart. En de repetitie van de Johannespassie door Collegium Vocale staat online! En dan is er nog de beiaard...
© Berliner Philharmoniker

Berliner Philharmoniker

De meeste concertzalen nemen het coronavirus terecht heel ernstig en nemen verstrengde voorzorgsmaatregelen. Daardoor worden alle publieke evenementen tot eind maart, en in sommige gevallen tot in april afgelast.
Zo moest het Collegium Vocale alle concerten in het kader van de Johannespassie en Mattheuspassietournee annuleren. 6 concerten Johannespassie en 14 concerten Mattheuspassie verdwijnen daarmee uit de concertagenda. Een zware artistieke en menselijke tegenslag.
Veertig zangers en muzikanten hebben een hele week gerepeteerd om deze tournee tot een goed einde te brengen… Op vrijdag 13 maart werd de repetitie van de Johannespassie nog opgenomen in Concertgebouw Brugge. Het is de uitdrukkelijke wens van Philippe Herreweghe, de solisten, het koor en het orkest van Collegium Vocale Gent om u toch te laten meegenieten van dit prachtige werk van J.S. Bach. Zo brengen ze de Johannespassie tot bij u, met -volgens de eigen woorden van Philippe Herreweghe - een van de beste casts ooit.
Volg hier de Johannespassie van Bach met Collegium Vocale

Evil Penguin TV biedt elke week gratis een concertopname aan

Ook de Berliner Philharmoniker zorgen voor muzikale verstrooiing. Zij stellen hun digitale concertzaal een maand gratis open. Op die manier bieden ze de muziekliefhebbers de kans om uren lang te grasduinen in het indrukwekkende aanbod van concerten.
Bezoek de digitale concertzaal van de Berliner Philharmoniker gratis

En Champdaction tipte ons de IN C App, ontwikkeld door ChampdAction, Jazzperiments en ism Concertgebouw Brugge, waarmee je zelf 24 uur op 24 uur met mensen uit heel de wereld IN C van Terry Riley (pionier van de minimal music) kan spelen.

En dan is er nog de beiaard. Het verder spelen van de beiaarden is een positief signaal dat het leven ondanks alles doorgaat. De beiaarden in Vlaanderen blijven spelen, wellicht als enige culturele voorstellingen. Verschillende beiaardiers spelen de komende dagen toepasselijke liederen, zoals ‘We’ll Meet Again’, ‘We zullen doorgaan’, ‘Always Look on the Bright Side of Life’.
Beiaardier Luc Rombouts deed een oproep via Facebook naar het publiek voor gepaste muziek met het oog op de beiaardbespelingen in Leuven en in Tienen van volgende week. Hopelijk brengt de beiaardmuziek enige verstrooiing in deze tijden van culturele schaarste.

OperaVision heeft op hun platform momenteel 21 opera's staan van operahuizen uit heel Europa. Geniet bijvoorbeeld van Rusalka van Opera Ballet Vlaanderen, of volgende week, vanaf 19 maart, van de Da Ponte-trilogie van La Monnaie De Munt

Ook de Wiener Staatsoper heeft zijn deuren gesloten maar ontsluit z'n archief en biedt zijn voorstellingen wereldwijd en gratis aan. Elke avond kunt u een opera of een ballet zien vanaf 19u. De vier Ringopera's van Wagner beginnen al om 17u. Op zondag 15 maart staat Das Rheingold op het programma. 

 

Hopelijk krijgen deze initiatieven veel navolging. U kan ze ons altijd melden via deliefhebber@klara.be

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Serveert

Een exquise muzikale lunch, stijlvol opgediend.

Presentatie: Cara Van der Auwera, Julie Van Bogaert, Johannes Wirix Speetjens

Samenstelling: Greet Van 'T Veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaraserveert@klara.be

Op vrijdag en zaterdag, telkens van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Villa d’Este

Villa d’Este is een plaats van ontdekkingen. Je maakt kennis met minder bekende muziek tot volslagen onbekende muziek uit vorige eeuwen. Hedendaagse muziek, vrouwelijke componisten, en een onbekend pianoconcerto komen telkens aan bod. Een rode draad zorgt voor de samenhang van deze vier uur radio. Blijf verwonderd!

Presentatie: Julie Van Bogaert

Samenstelling: Greet Van ’t veld 

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via villa@klara.be

Elke zaterdag van 14.00 uur tot 18.00 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.