Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Liefhebben is de tegenpool van oordelen!"

"Liefhebben is de tegenpool van oordelen!"Klassieke muziek

Dat was één van de markantste uitspraken van dirigent Wilhelm Furtwängler. Muziek was voor hem mystiek, kracht, vertedering en onverklaarbare schoonheid. De Joodse violist Yehudi Menuhin vond in de oer-Duitse Furtwängler een zielsgenoot.
dirigent Wilhelm Furtwängler

dirigent Wilhelm Furtwängler

Ondanks de controverse die rond Furtwängler hing werden hij en Menuhin vrienden. Furtwängler werd verweten om op een passieve manier het Derde Rijk te hebben ondergaan. Menuhin bestreed dat. "Is in je land blijven op het moment dat het op springen staat geen bewijs van moed i.p.v. lafheid?" Maestro brengt op woensdag 20 april Furtwängler en Menuhin opnieuw samen in een opname uit 1953.

Archiefbeelden van Furtwängler

dirigent Wilhelm Furtwängler en zijn gezin
dirigent Wilhelm Furtwängler en zijn gezin
Furtwängler en Mehuhin in 1947
Furtwängler en Mehuhin in 1947

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.