Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lieven Trio: "The Assistant is een film over toxische zwijgcultuur."

Lieven Trio: "The Assistant is een film over toxische zwijgcultuur."Kunst & Cultuur

De Australische regisseuse Kitty Green focust in haar #MeToo-drama The Assistant niet op dader of slachtoffer. Wel op de toeschouwer. De jonge Jane krijgt een droombaan als assistente van een bekende magnaat in de entertainmentindustrie in New York. Ze ziet taferelen waarbij vrouwen mishandeld worden door de baas. Lieven Trio: "Er ontstaat een toxische zwijgcultuur, waarin mensen ook elkaar gaan manipuleren om toch maar hun mond te houden."

Actrice Julia Garner vertolkt de rol van de assistente Jane.

De vergelijking met de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein is natuurlijk niet veraf. Het waren de moedige getuigenissen over zijn wangedrag die de #MeToo-beweging op gang brachten.

Trio: “De film focust niet op de baas of zijn wandaden. Kitty Green doet iets veel interessanter. Ze volgt een dag lang zijn persoonlijke assistente. De kijker krijgt de baas zelfs niet te zien. Maar je voelt hem wel in elk beeld. En de terreur en angst die hij zaait.”

The Assistant is de eerste fictiefilm van Green. Ze maakte naam als documentairemaakster en die achtergrond schemert nog door. Green baseerde haar scenario op een heel grondige research. Ze interviewde meer dan 100 mensen uit de filmwereld, vooral assistenten. Onder hen ook enkelen die zelf voor Weinstein gewerkt hebben. Ook haar manier van filmen is documentair, met een camera die observeert. Op die manier legt ze de radertjes bloot die het mechanisme van intimidatie en misbruik in stand houden.

Trio: “Het gaat allemaal over macht. Een persoon met heel veel macht wordt omringd door mensen die geen macht hebben maar er wel van dromen. Het gevolg is een toxische zwijgcultuur. Mensen op de werkvloer zien en vermoeden dingen die echt niet door de beugel kunnen. Maar ze kiezen ervoor om te zwijgen. Want praten zou hun carrière kunnen schaden.”

Dat maakt The Assistent net zo interessant. Dit is geen verhaal over één slechte persoon die iedereen terroriseert. Er zijn ook mensen rondom hem of haar die dit mee mogelijk maken. Zoals het hoofdpersonage Jane zelf die de vieze vlekken van de sofa schrobt of jonge naïeve meisjes naar een hotelkamer begeleidt.

Jane wordt gespeeld door de Amerikaanse Julia Garner. Die doet dit heel vaak zonder woorden en probeert haar pokerface te bewaren. Maar daaronder zitten grote emoties. Haar ziel krimpt doorheen de film alsmaar verder in elkaar. Minimalistisch en heel krachtig tegelijk.

Lieven Trio over The Assistant

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.