Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lieven Trio: "Josep blijft plakken!"

Lieven Trio: "Josep blijft plakken!"Kunst & Cultuur

Nog tot zondag viert het animatiefilmfestival Anima hun 40e verjaardag. Niet in Brussel, maar online in de huiskamer. Ook de Franse film Josep staat op het programma. Lieven Trio: “Deze film was vorig jaar nog geselecteerd voor het festival van Cannes en is prestigieus!”
© Lumière

Josep

Ondanks de clichés over animatiefilms, is Josep een tekenfilm voor volwassenen, zéker niet voor het kleine grut. Politiek cartoonist Aurel tekent deze film en schuwt de wreedheden niet. Hij vertelt het verhaal van Josep Bartolí, militant Republikeins cartoonist, en in zijn vrije tijd geliefde van Frida Kahlo.

Aan het einde van de Spaanse burgeroorlog in 1939 wanneer duidelijk werd dat de Republikeinen de oorlog hadden verloren, sloegen een groot deel Republikeinen op de vlucht richting Frankrijk. Met meer dat een half miljoen waren ze. Lieven Trio: “Maar in Frankrijk zagen ze hen niet graag komen, dus werden ze doodleuk in concentratiekampen gestoken.”

Een episode uit de oorlog die weinig bekend is, maar daar brengt Aurel nu dus verandering in. "Ook Josep Bartolí was één die ongelukkige Spanjaarden. Hij zag daar verschrikkelijke dingen, maar hij raakte er ook bevriend met een van de gendarmes die het kamp bewaakte. De film vertelt het verhaal van hun onwaarschijnlijke vriendschap - in het kamp, en ook nog daarna.”

Aurel experimenteert in Josep met verschillende stijlen en verwerkt de oorspronkelijke schetsen van Josep Bartolí in de film: “Hij zit voortdurend te tekenen wat hij ziet: heel scherpe schetsen, in harde zwarte lijnen, waarop taferelen vol geweld, honger, ziekte, vernedering te zien zijn.” Lieven Trio's eindoordeel: “Een aanrader, maar geen film om gewoon lekker bij achterover te leunen. Maar Josep blijft wel echt bij: door zijn technische kwaliteiten, maar ook omdat hij je aan het denken zet.”

Tickets en info: www.animafestival.be

Lieven Trio over Josep

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.