Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lieven Trio: "Ook Judas was een slachtoffer."

Lieven Trio: "Ook Judas was een slachtoffer."Kunst & Cultuur

Judas and the Black Messiah is de tweede film van de New Yorkse regisseur Shaka King. Een biografisch drama over Fred Hampton die anno 1968 tot een van de leiders van de Black Panther Party uit zou groeien. Maar de FBI probeerde zijn mars naar boven te stoppen en schakelde daarvoor een straatboef in. Lieven Trio heeft de film al gezien.
© 2021 Warner Bros

Judas and the Black Messiah gaat over de burgerrechtenbeweging in Amerika.

Afgaande op de titel zou je bijna denken aan een Bijbelepos. Maar Judas and the Black Messiah is een waargebeurd drama over de burgerrechtenbeweging in Amerika. De jaren 60 van de vorige eeuw vormden een heel bewogen decennium. Martin Luther King werd vermoord, net als heel wat andere voorvechters van gelijke rechten voor Afro-Amerikanen. En soms hielp de overheid een handje.

Fred Hampton is in Europa minder bekend. Hij was voorzitter van de Black Panther Party in de staat Illinois. Toen hij stierf was hij amper 21. Maar Hampton stroomde over van charisma, gaf energieke speeches en predikte de revolutie. En indien nodig gewapend!

Afgaande op de titel zou je bijna denken aan een Bijbelepos.
Lieven Trio

Een soort Messiasfiguur dus, met een snel groeiende groep apostelen. Dat zag de FBI niet graag gebeuren. En dus moest hij uit de weg geruimd worden.

De FBI huurde ene Bill O’Neal in, zelf een Afro-Amerikaan maar een kleine crimineel. Die kreeg de keuze: ofwel de gevangenis, ofwel infiltreren bij de Black Panthers van Fred Hampton. O’Neal ging undercover, won het vertrouwen van Hampton en verraadde hem. Als een echte Judas.

Lieven Trio: “De focus ligt voornamelijk op de Judas, O’Neal. Hij wordt niet alleen als verrader afgeschilderd. Hij is ook slachtoffer van het systeem. Gaandeweg leert hij de situatie van de zwarten beter begrijpen en ziet in dat ook hij wordt onderdrukt. De manier waarop acteur Lakeith Stanfield die innerlijke verscheurdheid speelt, is ronduit meesterlijk. Altijd die gejaagde blik in zijn ogen, als een dier in het nauw.”

Acteur Daniel Kaluuya won voor zijn werk in Judas and the Black Messiah de Oscar voor de Beste Bijrol. Trio: “De rol van Kaluuya is dankbaar. Met grootse momenten, speeches en een heldhaftig aura. Al steekt de film de gevaarlijke kanten van de beweging niet weg.”

Luister hier naar het gesprek met Lieven Trio: 

Lieven Trio vertelt over Judas and the Black messiah

Judas and the Black Messiah is te huur bij Telenet, Proximus, BE TV, iTunes, Apple TV, Google Play en YouTube.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.