Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lieven Trio over Der Fall Collini

Lieven Trio over Der Fall ColliniKunst & Cultuur

Een rijke industrieel wordt vermoord. Wie het gedaan heeft, is meteen duidelijk. Waarom, is een raadsel. Der Fall Collini, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Ferdinand von Schirah, is niet je typische rechtbankdrama.
Der Fall Collini

Der Fall Collini

Onze filmman Lieven Trio ging kijken, en was vooral geïntrigeerd door de geschiedenisles die de film hem gaf. "Het gaat over de moord op een rijke industrieel. De dader, Collini, geeft zich meteen aan bij de politie. Aan zijn advocaat wil hij niet vertellen waarom hij het gedaan heeft. Die gaat dus maar zelf op zoek naar het motief van zijn cliënt. Ik kan niet te veel over de plot vertellen, maar ik heb bijgeleerd over hoe Duitsland met zijn Naziverleden omgaat. En op die manier legt de film eigenlijk bloot dat recht niet altijd rechtvaardig is, en dat we daar altijd waakzaam voor moeten zijn."

Tegelijk leer je ook iets over het Duitsland van vandaag: "Caspar Leinen, gespeeld door Elyas M’Barek, is een Duitser met Turkse roots. Daar wordt geen al te groot punt van gemaakt, maar het komt wel een paar keer ter sprake. Op een bepaald moment zegt iemand dat Caspar zonder de hulp van haar familie waarschijnlijk in een kebabzaak zou werken. Onderhuids racisme is er dus nog steeds."

 

Lieven Trio over Der Fall Collini

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.