Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Lieven Trio over Lady Macbeth

Lieven Trio over Lady MacbethKunst & Cultuur

Theaterregisseur William Oldroyd maakt zijn bioscoopdebuut met 'Lady Macbeth', een Britse bewerking van de Russische novelle 'Lady Macbeth uit het district Mtsensk' van Nikolaj Leskov over een meedogenloze vrouw.
Still uit de film Lady Macbeth

Still uit de film Lady Macbeth

Ondanks de titel heeft Lady Macbeth uit het district Mtsensk amper wat met Shakespeare te maken. Operaliefhebbers kennen het werk omdat Dmitri Sjostakovitsj het gebruikt heeft als basis voor zijn gelijknamige opera.

De novelle is in 1962 verfilmd door de Poolse regisseur Andrzej Wajda. Nu is er een nieuwe film gebaseerd op het boek, Lady Macbeth van William Oldroyd die het verhaal verplaatst heeft naar het rurale Engeland, maar wel hetzelfde tijdsgewricht behouden heeft, de jaren 1860. Het titelpersonage is ene Katherine die tegen haar zin uitgehuwelijkt, om niet te zeggen: verkocht, wordt aan een landeigenaar, die haar dan ook als zijn bezit beschouwt. Dat heeft dramatische gevolgen!

Lieven Trio over Lady Macbeth

Lady Macbeth trailer - in Belgian cinemas April 12

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek, samen met Cara of Sieglinde, wat Klara vandaag voor u in petto heeft. 

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: espresso@klara.be