Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lieven Trio over Tenet: "een overrompelende big screen experience"

Lieven Trio over Tenet: "een overrompelende big screen experience"Kunst & Cultuur

Eindelijk is het zover: Tenet, de nieuwe film van Christopher Nolan, komt vandaag in de bioscoop. Slechts gewapend met één woord – “Tenet” – moet de Protagonist de wereld zien te redden van de ondergang. “De belangrijkste filmrelease van het jaar”, zo wordt Tenet aangekondigd. Is onze filmman Lieven Trio het daar mee eens?

Tenet

Tenet moet de reddende engel van de cinemazalen worden. Na een maandenlange wereldwijde lockdown zijn er sinds maart geen echte blockbusters meer uitgekomen in de cinema. En die grote topfilms zijn nodig om op die mensen terug naar de zalen te lokken. Lieven Trio: "Het is dé film die mensen over de streep moet trekken om na al die tijd nog eens een cinematicket te kopen. Als Tenet keihard zou floppen, dan mag je er zeker van zijn dat we geen blockbusters meer gaan zien, zolang het coronavirus niet getemd is. En hoe het dan verder moet voor de bioscopen, weet niemand."

"De nieuwste film van Nolan is een groots opgezette, James Bond-achtige spionagefilm, maar met een typisch Nolaniaanse twist", vertelt Trio. Een Amerikaanse geheim agent (John David Washington) - ook wel The Protagonist genoemd - reist de hele wereld af, op zoek naar een Russische wapenhandelaar (Kenneth Branagh). Die wapenhandelaar zou wel eens het einde van de mensheid kunnen veroorzaken. Niet door een kernwapen, zoals in spionagefilms wel vaker voorkomt, maar door inversie, een soort van tijdreizen.

Tenet is een film die je echt wil gezien hebben. Het is een filmervaring zoals je er al een halfjaar geen meer gehad hebt, dat kan ik je beloven.
Lieven Trio

"Christopher Nolan is Hollywood-adel: zijn films zijn altijd heel succesvol, maar tegelijk zijn ze ook zeer intelligent, en telkens weer vernieuwend en extreem ambitieus in hun opzet." Maar weet de regisseur met Tenet de verwachtingen ook in te lossen? Daarover is Lieven Trio verdeeld: "Enerzijds is Tenet bij momenten compleet onbegrijpelijk. Dat komt simpelweg omdat Nolan er nooit in slaagt om de basisregels van zijn gegoochel met tijd een duidelijk te maken. Anderzijds is het een échte, overrompelende big screen experience, met indrukwekkende actiescènes. Kortom een film die je gewoon op groot scherm gezien moet hebben."

Beluister hier het gesprek met Lieven Trio over Tenet:

Lieven Trio over Tenet

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.