Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lieven Trio over Unorthodox

Lieven Trio over UnorthodoxKunst & Cultuur

Nieuwe tip van Lieven Trio voor in het weekend: Unorthodox. Deze vierdelige miniserie op Netflix gaat over de 19-jarige Esther. Ze ontvlucht de verstikkende joodse gemeenschap in New York en zoekt een toevluchtsoord in Berlijn. In haar nieuwe leven blikt ze via flashbacks terug op haar verleden in de New Yorkse orthodoxe gemeenschap voor chassidische joden.
Beeld Netflix

Esther wordt krachtig vertolkt door Shira Haas.

Unorthodox speelt zich af in de ultra-orthodoxe gemeenschap in Brooklyn. De 19-jarige Esther Shapiro moet trouwen met Yanky, een onbekende man die haar familie voor haar kiest. Esther voelt zich steeds meer in het nauw gedreven door haar schoonfamilie en de strikte regels van de joodse gemeenschap. Voor nageslacht zorgen is daar immers heel belangrijk. Dat is dus een groot probleem want na een jaar heeft Esther nog steeds geen kind gebaard. Daarom vlucht ze naar Berlijn. Daar leert Esther al snel een groepje artistieke jongeren kennen die haar van de stad leren proeven. Maar ondertussen liggen haar echtgenoot en schoonbroer op de loer, want zij zijn vastbesloten om Esther terug te vinden.

Een knap verteld verhaal met sterke symbolische beelden.
Lieven Trio

Volgens Trio is Unorthodox zeker de moeite waard. Dat komt door de overtuigende flashbacks die ons een blik gunnen in de ultra-orthodoxe cultuur. Ook de acteerprestatie van Etsy is opmerkelijk. Die wordt gespeeld door de Israëlische Shira Haas die voor de opnames nog Jiddisch moest leren. Volgens Lieven Trio zet Haas “een hele krachtige, emotionele vertolking neer".

Toch mist de serie soms geloofwaardigheid. Esther gooit immers haar vetrouwde leven aan de kant voor het onbekende Berlijn. Trio meent dat vier afleveringen dan best weinig is voor het hoofdpersonage om zich al zo vetrouwd te voelen met haar nieuwe bestaan: “Als je 19 jaar lang in een soort gevangenschap hebt gewoond, heb je toch wat meer tijd nodig om je aan te passen aan die volledig nieuwe wereld waarin je terechtkomt.”

Unorthodox speelt niet op tv, maar kan u wel terugvinden op Netflix.

Lieven Trio over Unorthodox

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.