Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lieven Trio schijnt zijn licht op de Oscars

Lieven Trio schijnt zijn licht op de OscarsKunst & Cultuur

Vannacht werden in Los Angeles voor de 93e keer de Oscars uitgereikt. De film “Nomadland” van regisseur Chloé Zhao viel er in de prijzen. De film won de prijs voor beste film, beste actrice en beste regie. Het is nog maar de tweede keer in de geschiedenis van de Oscars dat een vrouw die prijzen wint. "Historisch", zegt Lieven Trio, "maar het is helemaal geen symboolprijs, het is terecht."
© the Associated Press

Chloé Zhao valt in de prijzen

De eerste Oscaruitreiking in coronatijdperk is een feit. Hoewel het er lichtjes anders dan anders aantoe ging, was de ceremonie best groot. "Zeker in vergelijking met de Golden Globes, want daar was zo goed als niemand aanwezig", vertelt Lieven Trio. "Bij de Oscars was er wel een volle zaal, maar die mensen werden grondig getest. Het was ook zeker de bedoeling om iets heel levendig te creëren, om te tonen dat de filmindustrie nog leeft."

Anderzijds was de ceremonie iets kleinschaliger. "Er was bijvoorbeeld meer ruimte voor de speeches, omdat het muziekje dat mensen normaal doet ophoepelen als ze al te lang aan het woord zijn, er niet was. Dat leverde heel persoonlijke speeches op". 

Het was zeker de bedoeling om iets heel levendig te creëren, om te tonen dat de filmindustrie nog leeft. 
Lieven Trio

De film "Nomadland" van Chloé Zhao sleepte de grote prijzen in de wacht. "Een heel terechte winnaar. Voor mij was dat absoluut de mooiste film van de selectie. Heel terecht dus dat zij daar de belangrijkste prijzen won. Ze is nog maar de tweede vrouw die de Oscar voor beste regie wint, én de eerste vrouw van kleur. Dat is historisch. Maar ook zeer terecht natuurlijk, het is helemaal geen symboolprijs omdat er politiek correct gestemd moest worden."

De Oscar voor beste acteur ging, tegen alle verwachtingen in, naar de 83-jarige Anthony Hopkins. Toen de nominaties verschenen, gingen veel mensen ervan uit dat Chadwick Boseman de Oscar voor beste acteur zou winnen. Dat bleek niet het geval. Een gek moment, zegt Lieven Trio: “De beste acteur was een verrassing. Iedereen verwachtte Chadwick Boseman, enerzijds omdat zijn vertolking in Ma Rainey’s Black Bottom zo sterk is, anderzijds om zijn veel te korte carrière te bekronen."

De Belgisch-Amerikaanse film "Sound of Metal" ging met twee prijzen naar huis. Eenje voor beste geluid, eentje voor beste montage. "Als er een prijs zeker was voor hen, dan was het de prijs voor beste geluid, want de film gaat over een drummer die zijn gehoor kwijtraakt. De Oscar voor beste montage kwam als een verrassing. Die werd eerder verwacht voor "Nomadland" of "The Trial of the Chicago 7".

Beluister hier het verslag van Lieven Trio:

Lieven Trio over de Oscars

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.