Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Light of My Life

Light of My LifeKunst & Cultuur

Een film waarin de wereld wordt getroffen door een pandemie, dat klinkt alsof COVID-19 zijn weg heeft gevonden naar het witte doek. Maar Light of My Life van Casey Affleck gaat niet over corona. Het draait om een extreem dodelijk virus dat de vrouwelijke wereldbevolking stevig uitdunt, met alle gevolgen van dien.
© Casey Affleck, Black Bear Pictures,Company A

beeld uit Light of My Life

In Light of My Life, de tweede langspeelfilm van acteur en regisseur Casey Affleck, doet een dodelijk virus wereldwijd de ronde. Het treft vooral vrouwen, in die mate zelfs dat er bijna geen enkele vrouw meer in leven is. De vrouwen die er nog zijn, zitten opgesloten in bunkers als bescherming tegen mannen. Die hebben namelijk in tien jaar geen vrouw meer gezien en zijn tot veel in staat om er een te pakken te krijgen. Hoofdpersonages in de film zijn het jonge meisje Rag en haar vader (gespeeld door Casey Affleck). Die wil zijn dochter niet opsluiten in een bunker, dus zondert hij haar af in de bossen en verkleedt haar als een jongen.

Volgens filmkenner Lieven Trio kan de film gezien worden als een door #MeToo geïnspireerde uitvergroting van de realiteit. “En daarbij moet je weten dat Casey Affleck in 2010 zelf door twee vrouwen beschuldigd werd van seksuele intimidatie tijdens opnames. Sommigen zien deze film dus als een artistieke poging van de regisseur om zijn blazoen op te poetsen.”

Dit verhaal toont heel oprecht hoe een vader beseft dat hij zijn dochter moet leren loslaten
Lieven Trio

Maar volgens Trio is het #MeToo-verhaal niet de focus van de film. "Light of My Life gaat veel meer over ouderschap. De film toont hoe een vader stilaan tot het besef komt dat hij zijn dochter niet tegen alle kwaad van de wereld kan beschermen. Dat hij haar moet leren loslaten.” Dat verhaal wordt met oprechte emoties gebracht. “Heel sober en pakkend. De film gaat ook mooi in crescendo. Hij begint heel rustig en eindigt met een adembenemende climax.”

Lieven Trio over Light of My Life

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.