Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lina Wertmüller overleden, eerste vrouwelijke regisseur die genomineerd werd voor Oscar

Lina Wertmüller overleden, eerste vrouwelijke regisseur die genomineerd werd voor OscarBlijf verwonderd!

In de Italiaanse hoofdstad Rome is cineaste Lina Wertmüller overleden. Ze was 93 jaar. Wertmüller was de eerste vrouwelijke regisseur die ooit werd genomineerd voor een Oscar. Ze maakte kans op het begeerde beeldje in 1977, met "Pasqualino Settebellezze" ("Seven beauties"). Ze won niet, maar kreeg twee jaar geleden wel een ere-Oscar voor haar hele carrière.
VRT NWS

Lina Wertmüller

Arcangela Felice Assunta Wertmüller von Elgg Spanol von Braueich, zo heette Lina Wertmüller voluit. Ze werd in 1928 geboren in Rome, in een uit Zwitserland afkomstige aristocratische familie.

Samen met Liliana Cavani ("Il portiere di notte"/"The night porter") was ze een van de weinige vrouwen die in de jaren 60 en 70 mee het gezicht van de Italiaanse film bepaalden. Wertmüller begon op de set van Federico Fellini. Ze was assistente bij "La dolce vita" en "Otto e mezzo". In 1963 maakte ze haar eerste eigen film, "I basilischi".

Wertmüller maakte vooral naam met zwarte komedies. De film waarmee ze doorbrak was "Mimì metallurgico ferito nell'onore", een satire uit 1972 die de draak stak met de maffia en de Siciliaanse zeden en gewoonten. In sneltempo volgden daarop "Un film d'amore e d'anarchia", over de opkomst van het fascisme, en "Travolti da un insolito destino nell'azzuro mare d'agosto", een satire over de klassenstrijd en de oorlog tussen de seksen.

AP1978
Lina Wertmüller in de jaren 70.

In 1977 maakte Lina Wertmüller als eerste vrouw kans op de Oscar voor beste regisseur. Ze was genomineerd met "Pasqualino Settebellezze", waarin Giannini een Napolitaanse ijdeltuit en boef speelt die tot het uiterste gaat om ook de concentratiekampen van de nazi's te overleven. Ze won het felbegeerde beeldje echter niet. Het ging naar John G. Avildsen, de regisseur van "Rocky". Het duurde trouwens tot 1993 voor er nog eens een vrouwelijke regisseur genomineerd werd: toen maakte Jane Campion kans met "The Piano".

Twee jaar geleden kreeg Wertmüller, uiteindelijk toch nog een Academy Award, en wel de ere-Oscar voor heel haar carrière. Ze haalde hem op met een onafscheidelijke witte brilmontuur op de neus, waarvan ze in al die jaren haar handelsmerk had gemaakt.

Lees meer op VRT NU.