Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lisa Batiashvili - Daniel Barenboim - Tsjaikofski - Sibelius

Lisa Batiashvili - Daniel Barenboim - Tsjaikofski - SibeliusKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Lisa Batiashvili, viool; Staatskapelle Berlin o.l.v. Daniel Barenboim. Label: Deutsche Grammophon 479 6038.
Hoes van de nieuwe cd van de Georgische violiste Lisa Batiashvili

De Georgische violiste Lisa Batiashvili in Tsjaikofski en Sibelius

Programma: Jean Sibelius: Concerto in d voor viool en orkest op.47 - Peter Tsjaikofski: Concerto in D voor viool en orkest op.35.

De opnames op deze cd hebben mooi kunnen rijpen tijdens verschillende live uitvoeringen. In 2015 wisten de Georgische violiste Lisa Batiashvili en de Staatskapelle Berlin o.l.v. Daniel Barenboim, al sinds 1992 muzikaal directeur daar, te bekoren met hun concertuitvoeringen van het vioolconcerto van Tsjaikofski. Critici en publiek waardeerden toen de opvallende grandeur en de aangrijpende dramatische ondertoon van hun vertolking. En in de zomer van dit jaar veroverde deze zelfde combinatie even zinderende lof voor de uitvoering van het vioolconcerto van Sibelius tijdens het ‘Staasoper für alle-concert’ in Berlijn, een bijzonder populair openluchtevenement dat door tienduizenden bezoekers wordt bijgewoond.

Het muzikale partnership tussen Barenboim en Batiashvili begon aan de telefoon: Barenboim hoorde en zag de soliste voor het eerst tijdens een televisie-uitzending in een uitvoering van het vioolconcerto van Sibelius, samen met het Fins Radio Symfonieorkest. Even later belde hij Batiashvili op om haar te feliciteren én te vragen of zij dat werk met hem wilde uitvoeren. In deze nieuwe opname (Batiashvili nam het werk al eerder op met Sakari Oramo) lijkt zij zichzelf nog te overtreffen. Het is een erg frisse benadering, vol nieuwe inzichten, en toch erg getrouw aan de partituur. Je krijgt de indruk dat ze alle gewoontes en maniërismen van de uitvoeringstraditie van dit beroemde concerto heeft willen opzijzetten.

Het was, verrassend genoeg, voor de soliste en de intussen 73-jarige dirigent de eerste keer dat ze het vioolconcerto van Tsjaikofski opnamen. En misschien verklaart dat wel het opwindende karakter van deze uitvoering: Batiashvili speelt met een geweldige intensiteit en inzet in het openingsdeel, verfijnd en gevoelig in het middendeel en sprankelend en speels in de finale.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel