Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lisa Batiashvili - Visions of Prokofiev - Yannick Nézet-Séguin

Lisa Batiashvili - Visions of Prokofiev - Yannick Nézet-SéguinKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Lisa Batiashvili, viool; Chamber Orchestra of Europe o.l.v. Yannick Nézet-Séguin. Label: Deutsche Grammophon 479 8529.
Hoes van de cd Visions of Prokofiev met Lisa Batiashvili

Lisa Batiashvili met Visions of Prokofiev

Programma: Sergej Prokofjev: Dans van de ridders uit Romeo en Julia op.64 (arr.Tamas Batiashvili) – Vioolconcerto nr.1 in D op.19 – Grote wals uit Assepoester op.87 – Vioolconcerto nr.2 in g op.63 – Grote mars uit De liefde voor drie sinaasappels op.33

De 39-jarige Georgische violiste Lisa Batiashvili blijft bijzonder mooie cd’s opnemen voor haar label Deutsche Grammophon. Na haar opwindende opname van de concerto’s van Tsjaikofski en Sibelius (samen met Daniel Barenboim), kiest ze voor haar nieuwste cd ‘Visions of Prokofiev’ voor de twee concerto’s en enkele bewerkingen van delen uit balletten van Sergej Prokofjev. En de keuze van deze componist is niet toevallig, want hij loopt al zo’n 20 jaar als een rode draad door haar carrière.
Lisa Batiashvili was nog maar 13, toen ze, op aanraden van haar toenmalige leraar (die nog bij de grote David Oistrakh studeerde), voor het eerst het eerste vioolconcerto van Prokofjev instudeerde en uitvoerde. En daarom heeft dit concert voor haar natuurlijk tot op de dag van vandaag een grote emotionele waarde.


Maar er is nog een dramatischer gebeurtenis die componist en violiste met elkaar verbindt. Zowel Prokofjev als Batiashvili waren op jonge leeftijd gedwongen hun vaderland te verlaten: Prokofjev na de Russsiche revolutie in 1917, Batiashvili 75 jaar later, op haar 13e, vanwege een dreigende burgeroorlog in Georgië.


In zijn twee vioolconcerto’s, geschreven met een tussenperiode van 18 jaar, stelt Prokofjev heel wat technische eisen aan de solist, en in dat opzicht zijn ze dan ook wel vernieuwend te noemen. Tegelijk klinken deze werken voor viool minder revolutionair dan de pianoconcerto’s, waarvoor Prokofjev een heel nieuwe esthetiek ontwikkelde. Op enkele uitzonderingen na, bleef de viool voor Prokofjev wat hij altijd al was geweest: het instrument van de zang en van de souplesse.


Ook de bonussen op deze cd zijn absoluut het ontdekken waard. De Grote wals uit het ballet Assepoester en de Grote mars uit de opera De liefde voor de drie sinaasappelen, en de Dans van de ridders uit Romeo en Julia zijn speciaal voor de uitgave bewerkt voor viool en orkest. En dat nog wel door vader Tamás Batiashvili, zelf ook een uitstekend violist.


En wat speelt Lisa Batiashvili dit alles mooi: met haar prachtige, zangerige toon, en een moeiteloos soepele stijl, vindt ze hier het perfecte evenwicht tussen diepzinnigheid en de schoonheid van de klank. Het is duidelijk: dit is muziek die in haar bloed zit.
Ze is niet toevallig de lievelingsvioliste van dirigent Yannick Nézet-Séguin. Hij begeleidt haar hier aan het hoofd van het Chamber Orchestra of Europe, zonder twijfel een van de beste kamerorkesten van het ogenblik.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel