Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lise Davidsen – een vocale ster uit het Noorden

Lise Davidsen – een vocale ster uit het NoordenKlassieke muziek

Het gaat erg goed met de 35-jarige sopraan Lise Davidsen uit Noorwegen. De komende maanden zingt ze in opera’s van Strauss en Wagner in New York en op verschillende plaatsen in Europa. In Maestro kan je haar volgende week beter leren kennen.

Lise Davidsen: wereldwijd te zien en te horen in de meest gerenommeerde operahuizen

Zopas maakte Lise Davidsen op haar website bekend dat ze op maandag 14 maart de Vier letzte Lieder van Richard Strauss zal zingen tijdens een bijzonder benefietconcert in de Metropolitan Opera in New York. Alle inkomsten van de ticketverkoop zullen gaan naar een steunfonds voor de Oekraïense bevolking. Dirigent die avond is de al even geëngageerde Yannick Nézet-Séguin.

Enkele maanden geleden verscheen er bij Decca haar jongste cd met liederen van Edvard Grieg. Bijzonder is dat zij daarop - prachtig - begeleid wordt door een bekende landgenoot: pianist Leif Ove Andsnes. Deze uitgave kreeg, terecht, erg lovende kritieken. Met haar krachtige, grote stem leek Lise Davidsen voorbestemd voor o.a. stevige Wagnerpartijen, maar door haar delicate en gevoelige benadering toont ze hier aan dat ze ook het intieme genre van het lied feilloos beheerst.

Op andere, vroegere cd’s, begeleid door dirigenten als Esa-Pekka Salonen en Sir Mark Elder, zong Lise Davidsen voornamelijk aria’s uit het romantische operarepertoire: Richard Strauss, Wagner, Verdi, Weber en Beethoven. Meer dan eens werd haar stem vergeleken met die van de grote Zweedse dramatische sopraan Birgit Nilsson. En dat is een compliment dat kan tellen!

Wereldwijd staan ook de gerenommeerde operahuizen in de rij om haar te engageren. Zo zal ze volgende maand in The Met in New York te horen zijn in Ariadne auf Naxos van Richard Strauss, en in 2023 in Der Rosenkavalier van dezelfde componist. Voorts stond ze ook in Europa al op de belangrijke operapodia van o.a. Glyndebourne, Wenen, Bayreuth, Milaan en Aix-en-Provence.

Lise Davidsen werd in 1987 in het kleine stadje Stokke in Noorwegen geboren. Op haar vijftiende begon ze met gitaarspelen en zingen. Al snel hadden haar muziekleraren en zijzelf door dat ze zich toch maar beter op haar stem moest toeleggen. En vanaf dan ging het erg snel!

- Bart Tijskens