Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Liszt – Freudvoll und Leidvoll met Jonas Kaufmann & Helmut Deutsch

Liszt – Freudvoll und Leidvoll met Jonas Kaufmann & Helmut DeutschKlassieke muziek, CD

Sony

Liszt - Freudvoll und Leidvoll

Wie?
De wereldberoemde Duitse tenor Jonas Kaufmann en pianist Helmut Deutsch, een veelgevraagd en geliefd liedbegeleider. Dankzij de lockdown in 2020 met heel wat afgelaste opera-engagementen voor Kaufmann, brachten ze eerst “Selige Stunde” samen uit en nu dus “Freudvoll und Leidvoll”.
 

Wat?
Een bloemlezing uit het liedoeuvre van Franz Liszt, de absolute lievelingscomponist van de pianist Helmut Deutsch die ook een bevlogen tekstboekje schreef bij deze CD. De liederen zijn gebaseerd op gedichten van o.m. Heine, Goethe, Lenau, Petrarca. Liszt maakte verschillende toonzettingen van één tekst, bijvoorbeeld van Freudvoll und Leidvoll of van Der du von dem Himmel bist en de uitvoerders brengen die na elkaar wat een boeiende vergelijking oplevert. 
 

Waarom moet je dit horen?
Zanger en pianist klinken in deze opname in een nog volmaakter symbiose dan bij de vorige opname. De mezza voce van Kaufmann blijft betoveren, zijn uithalen in de wat krachtiger liederen kunnen wat vermoeiend zijn. Gelukkig zijn het de meer ingetogen liederen van Liszt die de overhand hebben.

Sylvia Broeckaert
 

Praktisch
Uitvoerder: Jonas Kaufmann (tenor)-Helmut Deutsch (piano)
Titel: Freudvoll und Leidvoll
Label: Sony Classical
Catalogusnummer: 19439892602

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.