Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Little Amal komt aan in Brussel en Antwerpen

Little Amal komt aan in Brussel en AntwerpenBlijf verwonderd!

Little Amal is een reuzin van 3,5m hoog. Ze stelt een Syrisch meisje voor dat op de vlucht is. In juli vertrok ze op een voettocht van bijna 8000 km, langs 60 steden: van Syrië tot in de UK. Op al die plekken vraagt ze aandacht voor minderjarige vluchtelingen. Deze week passeert ze langs Brussel en Antwerpen en daar staat haar een warm welkomstfeest te wachten.
Little Amal

Little Amal

Het idee voor 'The Walk' van Little Amal onstond toen het Britse theatergezelschap Good Chance enkele jaren geleden een theatervoorstelling maakten op basis van verhalen van vluchtelingen uit het kamp Jungle in Calais. Kleine Amal was een personage in deze voorstelling, die uitgroeide tot een enorm succes. De makers voelden dat ze met de kleine Amal nog meer te vertellen hadden.

Daarom zochten ze de samenwerking op met het Zuid-Afrikaanse poppentheatergezelschap Handspring Puppet Company. Samen creëerden zij een reuzin van 3,5m hoog, naar het beeld van een 9-jarig Syrisich vluchtelingenmeisje. Zij onderneemt een voettocht van Turkije (aan de Syrische grens), dwars door Europa. In november komt ze aan in Manchester, haar eindbestemming. Daar hoopt ze haar moeder te vinden en een nieuw leven te kunnen starten.

Ze passeert 60 steden die haar verwelkomen en overal vraagt ze aandacht voor vluchtelingenkinderen. Op 6&7 oktober is Amal in Brussel. Daar wordt ze onthaald door het kinderkoor van De Munt en met een dansperformance op een choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui. In Antwerpen (8&9 oktober) is haar ontvangst in handen van de Iraaks-Antwerpse regisseur Hussein Al-Khalidi. Hij vertelde in Espresso wat Amal daar te wachten staat.

Amal heeft geen nood aan eten of een deken, maar aan een moeder, aan mensen die haar liefde en warmte kunnen geven. Zo willen wij haar hier ontvangen.
Hussein Al-Khalidi

Voor Hussein Al-Khalidi is dit een erg emotioneel project. In 2015 belandde hij zelf in België, als vluchteling uit Irak. Hij herinnert zich nog zijn eigen aankomst: "Het was december, bijna nieuwjaar. Ik liep door de straten en ik zag mensen zitten aan mooie tafels en onder prachtige lichtjes. Ik was 33 jaar oud maar ik kon wel huilen, omdat ik mijn familie miste. Dat was wat ik toen echt nodig had. Ik was zelf een beetje Little Amal."

Volgens de makers is Amal zo groot, omdat ze het potentieel van heel wat vluchtelingen belichaamt: "De wereld wordt uitgedaagd om even hard te groeien, om zich te laten inspireren door haar. ‘The Walk’ is een viering van migratie en culturele diversiteit." Doorheen Amal’s tocht zullen dan ook verhalen verteld worden over verwezenlijkingen door vluchtelingen in hun nieuwe thuisland.

Er is ook een ‘Amal Fund’ opgericht, dat hulporganisaties voor vluchtelingen ondersteunt.

Bekijk hier het programma van Amal in Brussel. (i.s.m. Bozar, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, de Munt, EASTMAN, Circus zonder handen, Cultureghem, het Plateforme Citoyenne des réfugiés, De Kriekelaar, P.A.R.T.S en vele andere school- en verenigingspartners).

Bekijk hier het programma van Amal in Antwerpen (i.s.m. hetpaleis, stad Antwerpen, Atlas integratie en inburgering Antwerpen, De Reuzen vzw, district Borgerhout, het Red Star Line Museum, de schoolkinderen van De Kleine Jacob en De Zevensprong, de schoolkinderen van Vrije Basisschool Mozaïek, Gastvrij Antwerpen, De Wereld van Rayaan, De Blauwe Raaf, Zahra Eljadid, Madam Fortuna, Puppetbuskers De Wolk en Etoile Mécanique.)

Beluister hieronder het gesprek met theatermaker Hussein Al-Khalidi over Little Amal:

Hussein Al-Khalidi over Little Amal

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.