Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lodewijk Mortelmans: Benoits poulain

Lodewijk Mortelmans: Benoits poulainKlassieke muziek

In Nuits d'été van 16 juli is de fijne romantische componist, dirigent en pedagoog Lodewijk Mortelmans (1868-1952) te gast met een waaier aan genres.
Lodewijk Mortelmans met kind in landelijke omgeving© Stichting Lodewijk Mortelmans

De zomer van Lodewijk Mortelmans – zijn muziek zomert in Nuits d’été van 16 juli

Lodewijk Mortelmans (1868-1952) was de eerste componist uit de Antwerpse school van Peter Benoit die de gegeerde Romeprijs behaalde, een studiebeurs om Rome en andere Europese steden te ontdekken. Gefascineerd door de oudheid, componeerde hij in Rome aan zijn Homerische symfonie. Zijn enige opera 'De kinderen der zee' baadt in een prachtig laatromantisch coloriet, beïnvloed door Wagner. Het liefdesduet uit dit aangrijpende noodlotsverhaal mocht niet ontbreken in Nuits d’été. De Munt wil deze opera dit najaar - 100 jaar na zijn première - terug uitvoeren, al kan Covid-19 er nog anders over beslissen. Lodewijk Mortelmans schreef ook bijzonder stemmige liederen en intimistische pianomuziek en kamermuziek, waarvan u kan proeven in Nuits d’été.
Meer pianomuziek horen we in een live-opname uit 2013 met pianiste Martha Argerich en dirigent Claudio Abbado. Twee bijzondere persoonlijkheden die telkens als ze samenwerkten muziek deden fonkelen en vonken. Ook in het pianoconcerto nr. 20 van Wolfgang Amadeus Mozart. "De enige", noemde Mortelmans hem.

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.