Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
L’origine du Baroque

L’origine du BaroqueKlassieke muziek

We brengen enkele geheimen van slot Sanssouci aan het licht. Voor wokies zou Frederik de Grote zijn paleispoorten niet hebben geopend. Vrouwen aan het hof waren ook niet zijn ding en waren daar bij gevolg niet welkom. In onze Sanssouci gelukkig wel.

Amazone

We horen onder andere werk van de hedendaagse componiste Chris Lastovicka voor hobo en klavecimbel, barokinstrumenten waarin vandaag bijvoorbeeld door haar nog steeds nieuw leven in wordt geblazen. We zijn ook getuige van de ontmoeting tussen Wanda Landowska en Francis Poulenc en . In de vorige eeuw gaf zij de klavecimbel een nieuw imago, weg van het stoffige. Dat inspireerde Poulenc voor zijn Concert champêtre. Verder muziek van het nieuwe album van ensemble Jupiter van thomas dunford met amazone Lea Desandre. Ze duikt in haar eigen Franse en Italiaanse roots met dito aria’s uit de barok.

We omarmen de tegenstellingen tussen ‘oud’ en ‘nieuw’. Muzikanten van nu en alle tijden worden door Els van Hoof in haar samenstelling bij elkaar gebracht. De barok op z’n best, met muzikale uitschieters naar andere tijden en stijlen. Sanssouci, zondag tussen 13u en 15u. Met Johannes Wirix-Speetjens.

Uitzending gemist? Terugluisteren kan via Radioplus, klara.be of hier:

Johannes Wirix-Speetjens
Sanssouci 26.09.21