Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Louise Glück wint Nobelprijs voor Literatuur

Louise Glück wint Nobelprijs voor LiteratuurKunst & Cultuur

De Amerikaanse dichteres Louise Glück (77) heeft de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. Dat is zonet bekendgemaakt. Glück krijgt de prijs voor "haar onmiskenbare poetische stem die met strenge schoonheid het individuele bestaan universeel maakt".
© Sigrid Estrada

Glück is de zestiende vrouw die de prijs toegekend krijgt.

Aan de prijs is dit jaar een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen verbonden ofwel ruim 950.000 euro. De prijs wordt uitgereikt door de Zweedse Academie in Stockholm.

Louise Glück won al verschillende grote Amerikaanse literaire prijzen, zoals de Pulitzer Prize en de National Book Award. Van 2003 tot 2004 was ze Poet Laureate van de Verenigde Staten.

© The Nobel Prize/Niklas Elmehed
Illustratie ter bekendmaking van Glück als winnares.

Louise Glück debuteerde in 1968 met de bundel "Firstborn". Ze groeide uit tot een van de meest prominente Amerikaanse hedendaagse dichters. Ze heeft 12 dichtbundels gepubliceerd en schrijft ook essays over poëzie.

Belangrijke thema's in haar werk zijn de kindertijd, het familieleven en de nauwe relatie met ouders en broers en zussen. Ze streeft naar helderheid en gaat op zoek naar het universele. Ze put inspiratie uit mythes en klassieke motieven.

De Zweedse Academie roemt haar dichtbundel "Wild iris" uit 1992. Daarin beschrijft ze in het gedicht "Snowdrops" de terugkeer van het leven na de winter. Je kan het gedicht lezen op de website van de Nobelprijs voor Literatuur. Haar bundel "Averno" uit 2006 omschrijft de Academie als "een visionaire interpretatie van de mythe van Persephone die ontvoerd wordt door Hades, de god van de onderwereld". Haar meest recente bundel "Faithful and virtuous night" uit 2014 omschrijft de Academie als "een spectaculaire prestatie".

Naast schrijver is ze ook een professor Engels aan de Yale Universiteit in New Haven, Connecticut. Dit jaar zullen de Nobelprijswinnaars niet samenkomen Stockholm in december om hun prijs in ontvangst te nemen, wegens de coronapandemie. Glück zal waarschijnlijk de prijs in ontvangst kunnen nemen op de universiteit waar ze werkt. Haar ontvangstspeech zal dan digitaal uitgezonden worden.

Hieronder kan je de bekendmaking van de Nobelprijs voor Literatuur 2020 bekijken:

 

© VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.