Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Luc Rombouts over de Bach van de beiaard en de klokken van Rome

Luc Rombouts over de Bach van de beiaard en de klokken van RomeBlijf verwonderd!

Donderdag 1 april valt dit jaar samen met Witte Donderdag, de dag waarop het laatste avondmaal van Jezus wordt herdacht. Tot en met Stille Zaterdag zullen volgens de traditie de kerkklokken niet luiden. Wij luiden de paasvakantie in met beiaardier Luc Rombouts die over de Bach van de beiaard komt praten: Matthias Vanden Gheyn die op 7 april 300 jaar zou zijn geworden. Dat wordt gevierd in Leuven met een hele dag Vanden Gheyn op 5 beiaarden.
© Kalina De Blauwe

Beiaardier Luc Rombouts is al meer dan 30 jaar actief als beiaardier

Het woord beiaard spreekt tot de verbeelding, maar wat betekent het precies en welke rol spelen de klokken in de paasperiode?

Enkele dagen voor het einde van de vastenperiode en het paasfeest verdiepen we ons in de geschiedenis van de beiaard en de paasklokken. Luc Rombouts is de ideale gepassioneerde kenner om ons doorheen die fascinerende oorsprong te gidsen. Hij is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Samen met zijn collega Twan Bearda vormt hij het vierhandig beiaardduo The Bells’ Angels. Luc trad op in verschillende Europese landen, in de USA en in Canada. Luc doceert ook aan de wereldvermaarde Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen.

De liefde voor de beiaard is nog even groot als het moment waarop hij voor de allereerste keer het instrument bespeelde. Zoveel passie leidde ertoe dat Luc in 2014 het kandidaatsdossier tot de erkenning door UNESCO van de beiaardcultuur in België hielp te verwezenlijken. Sindsdien is de beiaardcultuur officieel immaterieel cultureel erfgoed!

Op 7 april viert de klokken- en beiaardvereniging Campanae Lovanienses de 300ste verjaardag van beiaardier Matthias Vanden Gheyn (1721-1785). Hij stamt af van een familie klokkengieters die terugaat tot in de 16de eeuw. Matthias Vanden Gheyn had een fenomenaal muzikaal talent. In 1745 kreeg hij de functie van stadsbeiaardier van Leuven, een functie die hij tot aan zijn dood zou vervullen. Hij was ook actief als pedagoog, te oordelen aan twee traktaten die hij schreef over de basso-continuopraktijk. Voor de biografische en muzikale kennis moeten we veelal teruggrijpen naar het werk van ridder Xavier van Elewyck. Hij schreef een biografie in 1862 en zijn ontdekking van 11 preludia voor beiaard hebben ervoor gezorgd dat we vandaag de 300ste verjaardag van Matthias Vanden Gheyn kunnen vieren en dat krijgt muzikaal vorm met vijf concerten in Leuven. Meer info, klik hier.

Wie wil kennismaken met de beiaardcultuur, kan tot en met 26 september 2021 in Erfgoedcentrum in Ename terecht voor de tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Vlaanderen, Oudenaarde en Ename'. Meer info, klik hier.

1/04/2021 Luc Rombouts over Matthias Vanden Gheyn en de klokken van Rome
©VRT/Klara
Beiaardier Luc Rombouts

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.