Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lucas & Arthur Jussen - Dutch Masters

Lucas & Arthur Jussen - Dutch MastersKlassieke muziek, CD

© Marco Borggreve

De opvallende cd-hoes met kostuums van modeontwerper Peter-George d’Angelino Tap

Wie?

De Nederlandse broers Lucas en Arthur Jussen. Ze liggen al sinds 2010 onder contract bij Deutsche Grammophon, en zijn intussen al aan hun 8e album toe als pianoduo. Wat fenomenaal is gezien hun nog jonge leeftijd (respectievelijk 29 en 26 jaar).

Wat?

Deze keer is er enkel repertoire van bekende en minder bekende Nederlandse componisten te horen. Muziek geschreven in de voorbije 100 jaar. Van de Sonate voor twee piano's (1935) van Willem Pijper, over Séries van Louis Andriessen tot het concerto voor twee piano's In Unison uit 2018 van Joey Roekens. Stuk voor stuk eigenzinnige werken die de afgelopen jaren een diepe indruk hebben gemaakt op de broers.

Waarom?

Met deze dubbel-cd willen de gebroeders Jussen vooral een ode brengen aan hun mentor - pianist en pedagoog - Ton Hartsuiker, die hun de liefde voor moderne/hedendaagse muziek heeft bijgebracht. En of dit gelukt is! Als luisteraar zijn deze stukken, buiten misschien het Divertimento van Leo Smit of Quatre-Mains van Hans Henkemans, wel geen 'walk in the park'. Dat hoeft het uiteraard ook niet te zijn. Maar de inspanning is op zijn minst de moeite waard om doen, want je ontdekt een eigentijds klankuniversum en kleurenpalet dat heel verfrissend voor de oren is. Zoals bijv. in het energieke 'Neon Toccata' of wonderlijke 'What if' uit het concerto van de jonge componist Joey Roekens (°1982) waarin disco, techno, jazz en hedendaagse muziek op een bijzondere manier in elkaar vloeien.

- Vincent Goris

 

Praktisch?


Titel: Dutch Masters
Uitvoerder: Lucas & Arthur Jussen (piano); Nederlands Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Karina Canellakis
Label: Deutsche Grammophon
Catalogusnummer: 4819859