Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lucas & Arthur Jussen - The Russian Album

Lucas & Arthur Jussen - The Russian AlbumKlassieke muziek, CD

© Sanja Marušić voor Deutsche Grammophon

De kleurrijke hoes, gebaseerd op een aquarel van Wassily Kadinsky

Wie?

De Nederlandse broers Lucas en Arthur Jussen. Ze liggen al sinds 2010 onder contract bij Deutsche Grammophon, en zijn intussen al aan hun 7e album toe als pianoduo. Wat fenomenaal is gezien hun nog jonge leeftijd (respectievelijk 28 en 25 jaar). 

Wat?

Russisch repertoire oorspronkelijk geschreven voor twee piano's, met o.a. de monumentale Suite nr.2 op.17 van Sergej Rachmaninov en het vinnige Concertino in a op.94, van Dmitri Shostakovich. Met ook twee heerlijke 'uitsmijters': La Coquette en Valse van Anton Arensky. Repertoire dat al een tijdje op de bucketlist van de broers Jussen stond, maar ze voelen zich nu pas klaar om deze stukken met de nodige power en emotionaliteit te kunnen brengen.
 

Waarom moet u dit horen?

De broers Jussen zijn natuurlijk bijzonder goed op elkaar ingespeeld na al die jaren. De kleinste klankschakering, tempowisseling...alles past zo minutieus in elkaar. Niet te onderschatten bij het spelen op twee piano’s, want dat is in een aantal opzichten moeilijker dan vierhandig (quatre-mains) spelen: je ziet bijvoorbeeld elkaars handen niet, en je zit toch ook met twee verschillende instrumenten (bijv. qua aanslag), ook al worden die goed op elkaar afgestemd door een pianotechnicus. 
Maar van al deze onderliggende problematiek merk je bij de opname niets. Knap hoe ze bijvoorbeeld in de eerste track van het album, het Concertino in a op.94 van Dimitri Shostakovich perfect samen de spanning opbouwen, en dan met een geweldige drive en finesse ook de aandacht weten te behouden. Daaruit blijkt meteen hun grote klasse.
Zo ook met het centrale werk op deze cd: de Suite nr.2 op.17 van Sergej Rachmaninov. Een gigantisch werk qua structuur en techniciteit, maar ze spelen dat met zo’n overzicht en overschot, zo'n kracht en rijke sound dat deze suite boeit van de eerste tot de laatste noot.

Toch ook een woordje over het kleurrijke artwork: zowel hun kleding als de hoes van de cd zijn ontworpen door de flamboyante Nederlandse modeontwerper Peter George d’Angelino Tap. Hij ontwerpt al een 10-tal jaar de concertkledij van de broers, en heeft zich voor dit project laten inspireren op een kleurrijke aquarel van de Russische schilder Wassily Kandinsky. Die aquarel stond op de cover van een boek dat op de piano lag in het ouderlijke huis van de Jussens. En daarmee is de cirkel rond. De muziek, de kledij en het kleurrijke artwork gaan hand in hand samen voor de broers Jussen. Ook al zal dit voor sommigen misschien allemaal iets teveel glitter en glamour bevatten, of als een te grote marketingstrategie aanvoelen, laat ons niet vergeten dat de broers Jussen in de eerste plaats vooral geweldig samenspelen.
 

- Vincent Goris - 

 

Praktisch?

Uitvoerder: Lucas & Arthur Jussen

Titel: The Russian Album

Label: Deutsche Grammophon

Catalogusnummer: 485 5371

Vincent Goris over The Russian Album van Lucas & Arthur Jussen