Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lucas Debargue - Scarlatti - Chopin - Liszt - Ravel

Lucas Debargue - Scarlatti - Chopin - Liszt - RavelKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Lucas Debargue, piano. Sony classical 88875192982.
Hoes van de recital-cd van Lucas Debargue

De eerste recital-cd van Lucas Debargue

Programma: Domenico Scarlatti: Sonates K208, 24, 132, 141; Frédéric Chopin: Ballade nr.4 in f op.52; Franz Liszt: Mephisto Wals nr.1 Der Tanz in der Dorfschenke; Maurice Ravel: Gaspard de la nuit; Edvard Grieg: Melodie op.47 nr.3; Franz Schubert: Moment musical nr.3 in f; Domenico Scarlatti/Lucas Debargue: Variatie op de pianosonate in A K238

De klassieke muziekwereld is een fenomeen rijker, en zijn naam is Lucas Debargue. Hij is geboren in Parijs in 1990, maar zijn familie verhuist negen jaar later naar het stadje Compiègne, zo’n 90 kilometer ten noorden van Parijs. Daar begint hij, relatief laat, op zijn 11e met het volgen van pianolessen. Maar enkele jaren later stopt hij ermee, en hij speelt als bassist in een rockgroepje. Hij trekt naar Parijs om er literatuur te studeren, maar vindt de opleiding daar vooral erg saai. Als hij 20 is neemt hij zijn studies piano weer op, en zijn lerares die zijn talent erkent en erg in hem gelooft, bereidt hem voor op verschillende kleine pianowedstrijden. In 2015 schrijft de dan 24-jarige Debargue in voor het prestigieuze Tsjaikofski-concours in Moskou: tot ieders verbazing wint hij er de vierde prijs, én, als enige, de prijs van de Vereniging van de muziekpers van Moskou. Een journalist van een Amerikaanse krant noteert: “Geen enkele buitenlandse pianist heeft in Rusland voor zoveel opwinding gezorgd, sinds de komst van Glenn Gould in Moskou en Van Cliburns zege op de Tsjaikofski-wedstrijd.”

Dit debuut-recital van Lucas Debargue bij Sony classcial is de weergave van een live-opname van een concert in een uitverkochte Salle Cortot in Parijs in november 2015. Het is het eerste optreden in zijn geboortestad sinds zijn triomf in Moskou, en het publiek bedankt hem met een luidruchtige, staande ovatie. In zijn programma bouwt Debargue een mooie romantische brug met werk van Chopin en Liszt, tussen de sonates van Scarlatti en Gaspard de la nuit van Maurice Ravel. Voor hem zijn deze stukken verbonden door een sterk improvisatorisch element, iets wat ook terugkeert in zijn laatste ‘encore’, waarin hij vrij varieert op een sonate van Scarlatti.

Lucas Debargue speelt met een grandioze lichtheid, zelfs in de moeilijkste passages van Gaspard de la nuit. Maar het meest opvallend is toch, en dit over alle stukken heen, zijn toucher: dat is van een extreme precisie, en hiermee laat hij, in combinatie met een zuinig pedaalgebruik, zijn piano glashelder zingen.

Het is nog wat vroeg om een definitief oordeel over deze jonge pianist te geven. Want zeker, er sluipt - door jeugdige overmoed? - nog wel eens een maniërisme in zijn pianospel (de sonates van Scarlatti, het moment musical van Schubert). En eerst moeten we bijvoorbeeld toch eens horen hoe hij de sonates van Mozart speelt, of die van Beethoven. Maar dat hij een verbluffend getalenteerd pianist is, die nog erg veel in zijn mars lijkt hebben, dat staat wel vast.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel