Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lucas Debargue: “Telkens ik de partituur opensla ontdek ik iets nieuws”

Lucas Debargue: “Telkens ik de partituur opensla ontdek ik iets nieuws”Blijf verwonderd!

De jonge Franse pianist Lucas Debargue werd in 2015 plots beroemd nadat hij laureaat werd van de Tsjaikovskiwedstrijd in Moskou. Vorige maand trad Lucas Debargue voor het eerst op in België. Klara was erbij in een uitverkochte Studio 4 in Flagey. Lucas Debargue speelt in dit pianorecital werken van Chopin, Bach en de – haast mythische - laatste pianosonate van Ludwig van Beethoven. Luister naar deze gepassioneerde pianist op donderdag 13 december in Klara Live.
portretfoto van Lucas Debargue© Yann Orhan

Pianist Lucas Debargue, op 13 december in Klara Live

Pianist Lucas Debargue is een fenomeen. Hij begon pas op zijn elfde piano te spelen, uitzonderlijk laat voor een musicus. Pas op zijn twintigste koos hij voor een carrière als solopianist, nadat hij zelfs even helemaal ophield met piano te spelen. Een heel bewuste keuze dus. Dat heeft alles te maken met zijn docente Rena Shereshevskaya, die zijn leven een nieuwe wending gaf. “Voor het eerst had ik het gevoel iemand te ontmoeten die minstens zo’n liefde en passie voor muziek had dan ik, en die daarbovenop ook uitzonderlijk begaafd is als pedagoge. Ze leerde me ook tijdens het studeren die liefde voor muziek te cultiveren, wat bij musici vaak niet het geval is.”
Het programma van het pianorecital dat Lucas Debargue in Flagey gaf is gewijd aan Chopin, Bach en Beethoven.
“Als ik de laatste pianosonate van Beethoven speel, lijk ik wel in trance. Het is een half uur durend parcours dat ik afleg. Dat is maar mogelijk door de partituur héél grondig te studeren. Er is de architectuur van het grote geheel, steen voor steen geconstrueerd, maar er zijn ook ontelbare details. Neem bijvoorbeeld het tweede deel: de arietta met eerst ritmische en pas daarna ornamentele variaties. Adembenemend! En dan is er het spirituele aspect. Telkens ik de partituur van Beethovens sonate nr. 32 opensla ontdek ik iets nieuws”, zegt Lucas Debargue.

Beluister de uitzending van Klara Live op 13 december om 20u, of herbeluister 7 dagen via de site of de klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.