Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lucie Horsch – een blokfluitfenomeen uit Nederland

Lucie Horsch – een blokfluitfenomeen uit NederlandKlassieke muziek

Op je 22e al een Edison, een Opus Klassik en de Nederlandse muziekprijs op je schouw hebben staan: het is tot nog toe maar weinigen gelukt. Maar de Nederlandse blokfluitiste Lucie Horsch is dan ook een bijzonder getalenteerde muzikante, die naast blokfluit ook piano en zang studeerde. Vanaf maandag stellen we in Maestro deze jonge sensatie uit de klassieke muziekwereld graag aan je voor.
© Dana van Leeuwen

De 22-jarige Lucie Horsch

Op haar 19e had Lucie Horsch al twee cd’s uitgebracht bij de belangrijke platenmaatschappij Decca. Op haar eerste album, in 2016, speelde ze met veel zwier enkele moeilijke blokfluitconcerto’s van Antonio Vivaldi, meteen goed voor een prestigieuze Edison in de categorie ‘debuutalbum’.

Drie jaar later verscheen dan ‘Baroque Journey’, met concerto’s van Giuseppe Sammartini, Johann Sebastian Bach en George Frideric Handel. Het begeleidende ensemble was de Engelse, gerenommeerde Academy of Ancient Music.

Er was en is altijd muziek bij de Amsterdamse familie Horsch: vader en moeder zijn beiden cellisten; vader Gregor is zelfs eerste cellist van het Koninklijk Concertgebouworkest. En dan is er ook nog oudere broer Caspar die uitstekend viool speelt, o.a. bij het European Union Youth Orchestra.

Maar Lucie hield meteen van de klank van de blokfluit, en op haar vijfde koos ze vastberaden voor dit instrument. Ze was nog maar negen toen ze al een soloconcert gaf tijdens een Prinsengrachtconcert in haar geboortestad. Dat bleek nog maar het begin van een mooie solistencarrière!

- Bart Tijskens