Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Lucile Richardot zingt Luciano Berio

Lucile Richardot zingt Luciano BerioKlassieke muziek, CD

Berio gezongen door Lucile Richardot

Wie?

Het cd-hoesje zegt het helemaal: voor het zingen van Berio, en in het bijzonder Sequenza III, moet je werkelijk een grote mond kunnen opzetten. De steeds verbazende mezzo-sopraan Lucile Richardot heeft daar geen probleem mee. Zoals in barokmuziek, wat ze normaal zingt, mag er ook hier serieus uitgehaald worden. En een vocaal ensemble dat zichzelf de naam Les Cris de Paris heeft opgespeld, naar het kooplieden-gekrakeel in het gelijknamige werk uit 1524 van Clément Jannequin kan daar al zeker geen probleem mee hebben. 

Wat?

De Italiaanse avantgardist Luciano Berio (1925-2003) was een buitenbeentje tussen de modernisten van de jaren '60. Hij deed uitstapjes naar de literatuur en naar oude muzikale werelden. Uit nostalgie? Uit bewondering? Hij bewerkte alleszins composities van Purcell, Monteverdi, Mahler en Weill en met zijn bekende Folk Songs voor mezzo-sopraan en 7 instrumenten (fluit, piccolo, klarinet, percussie, harp, altviool en cello) uit 1964 grijpt hij terug naar volksliedjes uit de Verenigde Staten, Armenië, Frankrijk, Sicilië, Sardinië,... Berio zegt: "I have given the songs a new rhythmic and harmonic interpretation: in a way, I have recomposed them." En hij schreef deze 11 folksongs als 'a tribute to the artistry and the vocal intelligence of Cathy Berberian' met wie hij getrouwd was (al zou hij hetzelfde jaar nog van haar scheiden). Op deze cd vind je ook een handvol werken voor vocaal ensemble: Cries of London, O King, en zelfs een bewerking van Michelle II van The Beatles. Eerst moet je wel voorbij Sequenza III geraken: gemompel, gelispel, geklak, gefluister, gehik, ... Een technische oefening voor de stem, een experiment passend in zijn tijd, anno 1966. 

Kopen of niet?

Misschien! De vocale acrobatie en vooral de inleving evenaren zoals een Cathy Berberian destijds zal wel altijd een brug te ver zijn, voor iedereen. Maar Lucile Richardot bezit wél de vocale intelligentie waar Berio over spreekt, en vooral: ze heeft een prachtige, ver projecterende, volle stem die niemand onbewogen laat! Deze extravagante muziek is natuurlijk 'alle remmen los' en niet geschikt voor gevoelige luisteraars. Maar voor kenners is de cd zeker het aanschaffen waard. En het is sowieso een welgekomen bijdrage tot de Berio-discografie.

Greet Van 't veld

 

Praktisch?

Uitvoerders: Lucile Richardot (mezzo-sopraan) en Les Cris de Paris o.l.v. Geoffrey Jourdain

Label: Harmonia Mundi

Catalogusnummer: HMM902647

 

 

Olav Grondelaers over de cd 'Berio to Sing' van Lucile Richardot en Les Cris de Paris