Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Luigi Boccherini - Arie da concerto - Amaryllis Dieltiens

Luigi Boccherini - Arie da concerto - Amaryllis DieltiensKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Amaryllis Dieltiens, sopraan; Capriola di Gioia o.l.v. Bart Naessens. Label: Evil Penguin Records EPRC 0023.
Hoe van de Boccherini-cd met sopraan Amaryllis Dieltiens

Amaryllis Dieltiens in concertaria's van Boccherini

Programma: Concertaria's van Luigi Boccherini.

Een 'capriola di gioia' is een buiteling van plezier, het staat voor het speelplezier en de zin voor avontuur van dit ensemble opgericht door sopraan Amaryllis Dieltiens en klavierist Bart Naessens. Het ensemble bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een nieuwe cd-opname, hun vijfde al. 

Het repertoire op deze nieuweling bestaat uit concertaria’s van Luigi Boccherini, niet meteen het meest bekende deel van diens oeuvre. De cellist-componist Boccherini, die in dienst was van het Spaanse hof, schreef voor zijn werkgevers vooral instrumentale kamermuziek (denk aan het beroemde menuet uit het strijkkwintet in G). Toch moeten deze 'arie da concerto' niet echt onderdoen voor de concertaria’s van Mozart. Het is heel aantrekkelijke, laatbarokke belcanto, goed geschreven voor de zangstem.

En het mag gezegd: de schoonheid en soepelheid van de stem van Amaryllis Dieltiens lenen zich bijzonder goed voor dit repertoire. De teksten van Metastasio laten bovendien een gevarieerde dramatische expressie toe. Het kleine barokorkest heeft vooral een ondersteunende functie in deze werken maar klinkt nergens routineus. De opname op het label EPR klinkt zeer helder en natuurlijk.

- Sylvia Broeckaert

 

Klara's oordeel