Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Podcast

De podcasts van Klara

Onze podcasts zijn ook te vinden op VRT NU

Beluister op VRT NU

In de kijker

Toots

Toots Thielemans, man met de mondharmonica, het vrolijke ketje uit de Marollen én de man achter wereldhit Bluesette. De kleine Belg heeft een imménse invloed gehad op de geschiedenis van de popmuziek. Is het waar dat Toots de sound van The Beatles bepaalde? Dat hij de kleine Stevie Wonder inspireerde? Dat er zonder hem geen harmonica te horen was in de jazz? En klopt het dat Paul Simon een échte jazzstandard schreef… dankzij onze Toots? We zoeken het uit!

5 Afleveringen

Boem Paukeslag

Hoe actueel is Paul van Ostaijen, een eeuw na 'Bezette stad'? Over holle havens, lege straten en het kolkende nachtleven. Klara en Vlaams- Nederlands Huis De Buren nemen de proef op de som. Jaouad Alloul, Ruud Gielens, Gaea Schoeters en Emy Koopman lezen van Ostaijen met de ogen van vandaag en gaan daarbij het gesprek aan met vrienden, collega’s en onbekenden. Met biograaf Matthijs de Ridder zit ook Antwerpse dichter van Ostaijen zelf steeds mee aan tafel.

5 Afleveringen

Muziek voor Stalin

Met het ontstaan van de Sovjet-Unie veranderde het Russische muziekleven ingrijpend. Componisten moesten ineens muziek maken ten dienste van de nieuwe socialistische staat: eenvoudige melodieën die arbeiders en boeren tot grootse prestaties aan zouden zetten. Muziek als arbeidsvitaminen! Musici stonden voor een dilemma : netjes binnen de lijntjes kleuren of toch maar rebelleren? Dat laatste was niet zonder gevaar: een enkeling kreeg de kogel voor zijn werk, anderen werden getreiterd of gearresteerd en belandden soms jarenlang in de Goelag. Naar het boek 'De Klank van de Heilstaat' van Michel Krielaars.

7 Afleveringen

De Bourgondiërs met Bart Van Loo

Vlaanderens bekendste francofiel Bart Van Loo vertelt het spannende ontstaan van de Lage Landen. Wat blijkt? We zijn een Bourgondische uitvinding. Een wonderlijke en gevaarlijke reis langs brandstapels, feestelijke banketten, de pest, riddertoernooien, Jeanne d’Arc en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck.

10 Afleveringen

Nieuwe afleveringen

Zijdenkers: de blik van vrouwelijke filosofen op de wereld

Samen met vier Zijdenkers onderzoekt Greet Van Thienen enkele nieuwe vragen. Hoe te leven op een beschadigde planeet? Welk mensbeeld hoort daarbij? Is een foetus een astronaut in een ruimteschip, een broodje in de oven, of een onderdeel van de zwangere vrouw? Hoe kunnen we de niet-Westerse filosofie inzetten en wat betekent dat dan? En hoe kan de diversiteit een plek vinden in het huis van de filosofie?

Luister nu

Alle podcasts