Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Home

Luister

Podcast

Hannah arendt over liefde en vrijheid

Bannerafbeelding voor fragment

Seizoen 1, Aflevering 0

Trailer — Hannah Arendt

Met Greet Van Thienen

00:00
00:00

4 maanden geleden

1 min

Politiek denker Hannah Arendt (1906 – 1975) blijft maar opduiken in deze tijd. Wat maakt deze denker zo hedendaags? Haar boeken worden opnieuw vertaald, haar ideeën geciteerd in interviews en ingezet om na te denken over de heikele thema’s van nu. Hoe komt het dat een Duits-Amerikaans Joods filosoof uit de 20ste eeuw weerklank vindt in de onze? Greet van Thienen onderzoekt het met filosofen Anya Topolski, Peter Venmans, Liesbeth Schoonheim en Veronica Vasterling.

1. 1933: Geboorte van een politiek denker

Seizoen 1, Aflevering 1

Met politiek filosoof Anya Topolski (Radboud Universiteit Nijmegen) In het donkere jaar 1933 ontvluchtte de jonge Hannah Arendt Berlijn. Haar ervaringen als vluchteling, statenloze en rechtenloze hebben haar denken getransformeerd. Van een traditioneel filosoof werd ze doorheen de thuisloze jaren een politiek denker. Ook Anya Topolski’s familie kende het vluchtelingenbestaan. Zijzelf kwam ooit van Canada naar Leuven om Heidegger te bestuderen, maar ontdekte Hannah Arendt.

28 februari 2022

47 min

2. Amor Mundi, of De liefde voor de wereld

Seizoen 1, Aflevering 2

Hoe ga je na de vernietigingen van de Holocaust verder? Hoe kom je uit bij het begrip Liefde voor de wereld? Bij Hannah Arendt betekent het dat je als mens actief bent in de wereld, altijd weer een engagement aangaat, in relaties met vele verschillende anderen. Zelfs haar meest donkere boek ‘ eindigt met de mogelijkheid van elke mens om een nieuw begin te maken. In die openheid schuilt misschien een krachtig antidotum voor het uitgewoonde idee van de mens als allenig individu en consument.

1 maart 2022

48 min

3. Tijdgenoten. Liefde en Vriendschap

Seizoen 1, Aflevering 3

Nadenken over de dingen is noodzakelijk, maar je moet je gedachten ook in de wereld zetten, zodat anderen ze kunnen horen of lezen. Voor Hannah Arendt zijn verhalen belangrijk, want, citeert ze schrijver Karen Blixen: ‘Alle smarten zijn te dragen wanneer men ze verwerkt in een verhaal.’ Ze houdt van Goethe en Kafka, schrijft zelf gedichten, en is bevriend met romanschrijvers Karen Blixen en Mary McCarthy. Haar Muttersprache is het wezenlijkste wat ze van Duitsland bewaard heeft.

2 maart 2022

48 min

Alle afleveringen